torsdag 19 december 2013

Avsnitt tre ligger nu uppe!

Nu ligger det tredje avsnittet av min och Olles podcast uppe. I veckans avsnitt pratar vi om att Vänsterpartiet är årets "vinnare" i opinionsmätningarna och hur det påverkar S. Vi har också för första gången med en gäst. Det är Roger Jönsson, välkänd bloggare och tillika arbetarekommunsordförande i Ystad. Roger ger oss en lägesbild av politiken i Skånes sydöstra hörn. Mycket nöje!

Ni kan höra podden här.

*****


4 kommentarer:

 1. Kan du inte notera skriftligt vad ni kommer fram till, låter mkt intressant, SCB visar ju att V får fler från M och förlorar mer till SD än vad de får eller losar till S. Vilket är mkt märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi resonerar i huvudsak kring att V har gått fram pga att problemen i välfärden har diskuterats flitigt. Detta innebär, tror vi, att en del som skulle röstat på S går till V. Samtidigt öppnar det upp dörren för M-väljare i mitten att gå till S. Likaså tror vi att V:s roll i politiken blir tydligare genom att dom kan gå i opposition från vänster mot ett mitten-vänsteralternativ som S+MP utgör.

   Ja, det är märkligt att strömmarna ser ut som du beskriver. En hypotes skulle väl kunna vara att V genom sitt idoga motstånd mot vinstuttag i välfärden attraherar en del väljare inom t ex Vårdförbundet, lärarfacken och Kommunal som tidigare har röstat M? Likaså kan ju V vara ett alternativ för en del inom t ex IF Metall som röstat på M i föregående val och som tycker att S har blivit för mjäkiga och därför söker något mer "utmanande". Samtidigt som dom inte vill rösta på SD pga rasismen.

   Eller så är det kanske bara mätfel?

   Radera
 2. Inte "mätfel", men väl "icke mätbart", alltså det är inte tillräckligt många väljare som flyttar sig för att det ska vara mätbart eller tillförlitligt, jag tror att det BORDE bli förflyttningar på grund av V:s tydliga profil, eller så är det helt enkelt så att väljarna inte är så förbannade som debatten antyder. Dessutom, det är ju en sak att tycka som V, en annan att rösta på dem, många av oss skulle aldrig gå med i en klubb som tog medlemmar som oss själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Syfta på "icke mätbart".

   Ja, det är nog många som uppger att dom har sympatier för V:s ställningstagande men när rösten ska läggas på valdagen så hamnar den någon annanstans. Tror det är samma sak med SD.

   Radera