onsdag 11 december 2013

Är Bylunds uttalande så dumt egentligen?

Foto: http://maximac.se
Dagen efter Expressens stora avslöjande där dom anonyma näthatarna visades upp för allmän beskådan så kan man börja fundera på vad det här kommer att få för konsekvenser. Förutom dom personliga tragedierna, där massa bittra människor förmodligen kommer att bli ännu bittrare, så kommmer det här givetvis på ett eller annat sätt att påverka den politiska spelplanen. Att ett antal SD:are föga förvånande var några av dom främsta näthatarna gör att frågan direkt hamnar på det dagspolitiska bordet.

För ungefär ett år sedan rullades den så kallade "Järnrörsskandalen" upp. Många trodde då att den sista spiken i SD:s väljarkista var satt. Men istället för väljarflykt och kris så utvecklades det hela till veritabel succé för SD. Partiet etablerade sig på en nivå i opinionsmätningarna som man sedan dess med framgång har behållit. Det som är logiskt för andra partier, att en skandal innebär kris, gäller inte för SD. Ett populistparti lever på uppmärksamhet och ju mer dom syns desto starkare blir dom. Det är också därför som partiet kommer undan med sin "nolltolerans". Trots att det bara är en charad där obetydliga partimedlemmar slängs ut så använder Jimmie Åkesson den gång på gång för att putsa upp sin fasad.

I detta perspektivet blir Linus Bylunds uttalande på Aktuellt igår om att SD lockar till sig "idioter, bondläppar och rasister" på sätt och vis både klockrent och mycket märkligt. Att det är klockrent beror på att det inte finns speciellt många människor i det här landet som själva identifierar sig som idioter, bondläppar eller rasister. För visst är det så att det alltid är någon annan som är en idiot. Bor man på landet är man stolt, inte en bondläpp. Och vi kan ju alla den klassiska "jag är inte rasist, men...". Så utifrån denna vetskap är det egentligen bara dom som blivit utslängda ur partiet som kan identifieras som någon av ovanstående kategorier.

Det märkliga ligger samtidigt i det faktum att ett parti som livnär sig på rasisterna väljer att kasta ut dom. Denna analys gjorde Eric Rosén igår på bloggen Politism.se. För utan rasismen är SD ingenting. Det är rasismen som driver partiet, det är rasismen som lockar folk att söka sig till partiet och det är rasismen som identifierar och skiljer ut partiet. Om då partiet gör sig av med dom som uttrycker rasism offentligt kommer ju dessa personer förr eller senare att utgöra en tillräckligt stor massa för att skapa nya partier. Nya partier med en starkare rasistisk agenda som lockar till sig väljare som vill se rasismen frodas i den offentliga debatten och i dom politiska besluten. Det skulle innebära att extremhögern gör det dom, i likhet med extremvänstern, allt som oftast gjort. Dom splittrar sig själva och blir sina egna värsta fiender.

Vi får se hur det här utvecklar sig. Jag tror inte att den här skandalen kommer att påverka SD negativt. Så länge det inte finns andra rasistiska eller populistiska alternativ, som dom där som Bylund benämner som "idioter, bondläppar och rasister" kan vända sig till, så kommer SD fortsätta att locka arga, bittra och desperata väljare till sig.

Så. Nu tycker jag vi återgår till att diskutera jobben, skolan och sjukvården för det är där vi har dom verkliga problemen i det här landet.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar