onsdag 25 december 2013

Allt klart för att vinna val

Julafton är avklarad. Idag är det juldagen och många undrar nog precis som jag gör varför dom åt den där sista biten mat. Det vore intressant att veta hur mycket Samarin som går åt en dag som denna. Av rent akademisk nyfikenhet.

På nyhetsfronten är det ganska dött av förklarliga skäl. Inte så att det inte händer något. Tvärtom händer det massor under juldagarna. Men journalister är också människor och dom flesta firar jul som alla andra. Då blir också nyhetsflödet som det blir. Det är nästan lite märkligt att inte fler dåliga nyheter presenteras just under julhelgerna. Regeringar brukar ju vara bra på att välja tillfälle att släppa dåliga nyheter. Som när Anders Borg presenterade sina tokdåliga prognoser för ett år sedan. En fredag eftermiddag kallade Borg till presskonferens  med det enkla syftet att så få medier som möjligt skulle rapportera om saken. Så att presentera arbetslöshetssiffror på annandag jul vore kanske något för regeringen det här året?

Den här typen av så kallat "spinn" kommer att bli allt vanligare i politiken framöver. Dels på lång sikt, dels (och kanske framförallt) nu på kort sikt. Supervalåret är bara några dagar bort och partierna laddar för fullt inför denna politiska kavalkad. Sydsvenskan presenterar idag (där kan man ju fundera på varför det släpps just idag) en liten artikel om dom två "lagen" som ska spinna mot varandra.

Socialdemokraternas Jan Larsson, uppbackad av Odd Guteland, Emma Lennartsson, Hans Dahlgren och Carin Jämtin ska möta Kent Perssons moderater som består av Per Nilsson och Anna Hemlin. Dessa två bakas upp av Roberta Alenius. Ett oerhört rutinerat S-gäng kommer därmed att möta ett väldigt orutinerat M-gäng. Ett M-gäng som leds av en starkt ifrågasatt partisekreterare som knappt har en susning om hur man vinner val.

Artikeln i Sydsvenskan är väl värd att läsa även om den innehåller några påståenden som inte nödvändigtvis är sanningsenliga. Bland annat sägs att:

"Reinfeldts enda chans att bilda en tredje regering är att alliansen får fler röster i valet än de tre rödgröna partierna."

Jag är inte så säker på att det förhåller sig så. Reinfeldt vill gärna ha det till att så skulle vara fallet. Genom att måla upp denna bild vill Reinfeldt förstärka och etablera bilden av blockpolitiken i Sverige. Men Reinfeldt vet lika väl som vi socialdemokrater att Löfven inte blir statsminister om SD får en vågmästarroll i svensk politik. SD kommer inte att rösta på en socialdemokratisk statsminister och därmed kan Reinfeldt sitta kvar så länge inte S kan samla en majoritet bakom sig i riksdagen. Det innebär alltså att en röst på SD är en röst på Reinfeldt som statsminister. Det tål att påminnas om hela vägen fram till den 14 september nästa år.

***** 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar