fredag 16 augusti 2013

Vi får akta så att vårt folk inte sover
Det är nog ingen som har missat att Fredrik Reinfeldts bok "Det sovande folket" har blivit teater. Pjäsen sätts upp på Alma i Stockholm. Det är nu bestämt att pjäsen ska spelas ända fram till valet. Min första reaktion är positiv. Jag har läst boken och man kan inte annat än förvånas över att författaren idag är Sveriges statsminister. I boken redogör Reinfeldt bland annat för sin inställning till svenska folket och denna inställning är inte någon trevlig läsning. Reinfeldt anser att svenska folket är "hjärntvättat" och att tron på välfärdsstaten är ett mentalt handikapp. Vad man ska ha i minnet när man läser det här är också att Reinfeldt knappast var någon duvunge när han skrev boken. Han satt i riksdagen och var ordförande för MUF. Så den som ser pjäsen måste ju förfäras.

Med allt detta sagt så vill jag ändå lyfta tanken att det kanske inte är så positivt att pjäsen spelas och då menar jag ur ett rent valtaktiskt perspektiv. För vi vet att "all publicitet är god publicitet" utom i vissa undantagsfall. Och även om en socialdemokrat som jag får ryck av pjäsen så är det inte så säkert att "opolitiske Svensson" får det. Tvärtom kan det ju växa fram en myt, helt i nymoderat anda, om att Reinfeldt minsann är en kulturell storhet som skriver teatermanus. I kombination med "den store statsmannens" pondus kan det bli en kraftfull motbild mot "den där svetsaren".

Nu är det ju inget som varken jag eller någon annan partistrateg styr över huruvida pjäsen ska spelas eller ej och det är precis som det ska vara. Men man måste nog ha någon form av beredskap här för att möta den moderata PR-maskinen och dess spinneri på den här uppståndelsen. För en sak är säker, underskatta aldrig någon. Särskilt inte Moderaterna.

*****
 
Bloggat: Kulturbloggen om pjäsen
 
Ladda ner boken här.
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Och, jag har läst Kalle Ankas Pocket nr 346 "Ett eget land" underligt nog beskrivs hur skatter som stat och kommun inte får in då Joakim inte vill betala utan skaffar sig ett eget land "Joakamien". All samhällsservice slutar fungera och vi ser ett Reinfeltskt sverige i förlängningen.........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fler borde läsa Kalle Anka helt klart! :)

      Radera