onsdag 21 augusti 2013

Verkligheten vinner valet

Foto: svd.se
Stefan Löfven är onekligen mannen för dagen. Såväl skattediskussion som centerdito har varit på tapeten och åsikterna är många, långa och förväntade. Centerpartiet skrattar, Moderaterna gnuggar händerna och Kristdemokraterna pustar nog ut. Att S fokuserar på en skattediskussion under en dag är förmodligen en välkommen paus för alla borgerliga partier. Dom har ju det inte så lätt just nu. Arbetslösheten är rekordhög, sjukvården brakar samman, skolresultaten sjunker och bostadspolitiken fungerar inte alls. Det går inte så bra nu med andra ord.

En sak som jag har snappat upp idag var ett resonemang om att en diskussion om landsbygdsfrågorna kommer att stärka C. Likaså påstod någon att en krisstämpel på C, vilken dom har dragits med dom senaste åren, i valrörelsen kommer att mobilisera allmänborgerliga väljare till Centerpartiets försvar.

Jag tror att det ligger något i båda påståendena. Precis som att en miljödebatt stärker MP och att en skattedebatt stärker M så kommer en debatt om landsbygden förmodligen att stärka C. Nu är dock landsbygdsfrågan ganska liten i både folks medvetande och i antal väljare men det kan ju vara tungan på vågen som räddar C kvar i riksdagen. Även en allmän mobilisering till C:s försvar kan vara avgörande för valutgången.

Dock är där en sak som man måste ha i åtanke när man diskuterar så kallade allmänborgerliga stödröster. Normalt sätt brukar det handla om att rädda KD kvar. C och FP brukar inte behöva några stödröster vilket gör det lättare att mobilisera för KD:s sak. Men om både KD och C ligger nära fyra procent så riskerar ju stödrösterna att inte räcka till. En sådan situation kan göra att man trots allt lägger sin röst på Moderaterna eller Folkpartiet eftersom man är osäker på om ens röst "är värd något" annars. Detta blir särskilt påtagligt om ett av partierna, eller båda, ligger långt under fyraprocentsspärren. Vad "långt under" är vet nog ingen men någonstans går förmodligen en gräns när väljarna anser hoppet ute och överger skeppet.

Från S horisont innebär detta givetvis att debatten måste handla om frågor där vi är starka. Den ska handla om jobben, skolan och vården. Detta vet såväl Socialdemokraterna som alla andra på spelplanen och det är ju därför som Reinfeldt gör allt för att prata jobbskatteavdrag och regeringsalternativ istället. Så vad vi egentligen har att ta ställning till är om vi vill prata Reinfeldts språk eller vårt eget.

Jag är övertygad om att vi kommer att få en valrörelse som handlar om dom stora utmaningarna i Sverige och där skatterna används som ett verktyg för att möta dom behov som finns och inte tvärtom. Verkligheten är nämligen en alldeles för stark fiende för att Reinfeldt ska kunna ignorera den. Och vet ni vad? En valrörelse som handlar om verkligheten är jag helt övertygad om att vi socialdemokrater vinner.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar