lördag 24 augusti 2013

Vem ska sparkas var, när och hur?

Vad händer här?
Foto: mama.nu
Affären med Angela Bermudez-Svankvist rullar vidare. Idag avslöjas det att ABS har haft mer fuffens för sig än den rejäla mobiltelefonnotan. Det är middagar, resor och hotell med försök till avdrag m.m som är på tapeten. Att ABS haft fingrarna i en hel del syltburkar torde stå klart och för att travestera Sören Holmberg så borde ABS vara "rökt". Men den minnesgode kommer ihåg att alliansen, som Holmberg talade om, faktiskt klarade sig och ABS tänker ju ta strid för sin plats. Så frågan är vad gör regeringen?

Svaret på den frågan är just nu "inget alls". Locket har lagts och ansvarig minister Hillevi Engström tiger. Att regeringen försöker tiga ihjäl saker är rätt vanligt förekommande. Att dom skulle lyckas den här gången känns dock orimligt. Utifrån min analys gör dom också fel i att tiga. Dels för att dom har ett förbannat ansvar att faktiskt agera när ABS så uppenbart är fel person på fel plats. Dels eftersom den här affären riskerar att växa och ju längre den får rulla på desto större blir ju trycket på regeringen. Dom måste ju faktiskt ta ställning för eller emot ABS nån gång.

Här kan man börja fundera på varför det blir såhär. Vi vet att Moderaterna har tappat mycket kompetens sen Kent Persson blev partisekreterare och nu finns inte precis någon med schlingmannska kvalitéer i den moderata toppen. Minister Engström är dessutom en kandidat till att få lämna sin post enligt vilda spekulationer och då vore det ju särskilt angeläget att bli av med hela frågan så fort som möjligt. Framförallt för Engströms egen del om hon nu vill sitta kvar.

Eller är det bara så att Reinfeldt cyniskt spelar schack med sina ministrar och att han genom den här skandalen får ett bra argument för att be Engström lämna? Det skulle kunna vara fallet för att visa sig handlingskraftig och kompetent. Att ha fd ministrar att skylla på är ju helt nödvändigt för Reinfeldt eftersom han aldrig kan erkänna något fel i den nuvarande politiken. Och i frågan om den höga arbetslösheten behöver nog Reinfeldt såväl ministrar som generaldirektörer och sossar att skylla på för att klara sitt eget skinn.

Hur som helst kommer den här affären bli intressant att följa. Mönstret är lite annorlunda den här gången, insatserna lite högre eftersom ABS är en nyckelperson i regeringens politik och valet närmar sig med stormsteg. Det var knappast den här upptakten Reinfeldt räknade med när han "sparkade igång" valrörelsen med sitt sommartal häromveckan.

*****
 
Media (edit): Den här storyn bara växer och växer

Bloggat: Martin i frågan. Göran om jobben
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Eftersom hon är en nyckelperson. Vad har hon egentligen gjort för fel?
  - Utlandsresorna med familjen som givit stora rubriker. Familjen betalade sitt själv.
  - mobilfakturorna - jag hade ingen aning om att det fanns något som heter "rooming"?????? och att man måste stänga av något när man åker utomlands med sin mobil.
  Jag blir lite besviken på hur lätt man startar ett drev och observera jag har ingen anknytning till Angela B-S. Men jag hittar ingenstans att hon gjort något fel och heller då inget underlag för att hon skall avgå. Sen är ju AF ett arbete från helvetet dvs ett arbete som aldrig ger någon utveckling/framsteg. Angriper vi henne för att hon är kvinna? Utlandsfödd? eller för att hon är tillsatt av våra politiska motståndare? reflektion utifrån mina tankar och en oro för lättköpt pöbel poäng som vi också såg i samband med vår Mona Sahlin, som vi såg under den förstorade Carema skandalen och som vi såg i samband med avgången av vår förra partiledare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ABS har varit kritiserad under en lång tid av bland annat fackförbundet ST. Hon har anklagats för toppstyrning, för bristande upphandlingar och kompistillsättningar. Men du har helt rätt i att hon, som Yonna Waltersson skriver, ska gå av "rätt" anledning.

   Min huvudsakliga poäng är att den här frågan är större än ABS. Det är det politiska ansvaret som måste utkrävas och där står regeringen till svars.

   Radera