tisdag 20 augusti 2013

Vad jobbar regeringen stenhårt för egentligen?

Köerna bara växer.
Foto: stockholmskallan.se
Terminsstart på våra universitet och högskolor betyder jaktsäsong för studenterna. Nya bostäder måste fixas och år efter år är kaoset mer regel än undantag. Idag berättas det om en rekordartad situation och då inte till det bättre. Studenter kan få vänta en hel termin på att få ett förstahandskontrakt.

Detta sker samtidigt som Sverige faktiskt har skurit ner på antalet studenter under högerregeringens tid vid makten. Så trots att det idag finns färre studenter och trots att tiden har gått så är det svårare idag för studenterna att få ett boende än vad det var tidigare. Någonting är alltså riktigt fel i regeringens plan för att hjälpa studenterna att hitta ett boende.

Fast man kan också vända på frågan och stilla undra om det kanske inte är så att regeringen vill ha en situation där studenterna inte kan hitta en bostad. Det finns nämligen en del indikationer på att det skulle kunna förhålla sig så.

För det första vill ju regeringen dra ner på andelen av befolkningen som går höre utbildningar. En mer elitistisk inriktning är tydligt deklarerad när det gäller våra universitet och högskolor. Då är det klart att en tuffare situation för studenterna gör att många ger upp.

Det andra argumentet följer då som en direkt konsekvens. Nämligen att arbetskraftsutbudet därmed ökar. Om fler tvingas ut i arbetslöshet ökar utbudet av arbetskraft vilket sätter press på lönerna neråt. Detta är helt i linje med regeringens övriga politik. Lönerna ska pressas neråt eftersom regeringen därmed vill stärka arbetsgivarnas makt. Jobbskatteavdragen är det tydligaste exemplet på detta och där råder ju inga tvivel om att i alla fall Moderaterna tänker fortsätta sin skattesänkarlinje.

Ett tredje argument för att sätta press på studenterna i bostadsfrågan är för att öka möjligheterna till andrahandsuthyrning. Detta är en reform som borgarna länge vurmat för och där dom tagit bort reglerna som förhindrade ockerhyror. Många desperata studenter i jakt på ett boende ger ju ett guldläge för den som vill hyra ut ett rum i sitt hus för en god profit.

Det finns fler argument för varför högerregeringen inte har några större ambitioner för att lösa studenternas bostadssituation. Alla dessa behöver inte dras här. Poängen har ju förmodligen redan gått fram. Jag är inte så säker på att regeringen vill lösa frågan. För om nu Attefall jobbar stenhårt med frågan och inte mer händer så verkar det ju nästan som om han faktiskt jobbar stenhårt just för att inget ska hända. Eller vad tror du?

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar