måndag 5 augusti 2013

Twitter U.K tar steg för att motverka näthatet

 
Twitter i Storbritannien kommer att införa en speciell rapporteringsknapp inom kort. Detta eftersom det i kölvattnet av en debatt kring vilka ansikten som ska vara på landets nya sedlar har kommit mängder av hot om bland annat våldtäkt mot "högt uppsatta kvinnor". Bland dessa kvinnor finns till exempel medlemmar av det brittiska underhuset.

Jag tycker det är bra att Twitter vidtar åtgärder. Som seriös aktör på Internet borde inte Twitter vara intresserat av att understödja näthatare i att sprida deras dynga. Att rapporteringsproceduerarna har varit komplicerade har givetvis inte underlättat för hotade och trakasserade användare att anmäla. Istället skapar det snarast en känsla av att Twitter inte är intresserade av att vidta åtgärder mot näthatet. Jag hoppas att Twitter Sverige snarast kommer att införa en liknande rapporteringsfunktion som är väl bemannad med personal som tar hand om ärendena på ett kompetent sätt.

Det som dock stör mig är att det är när det är "högt uppsatta" som blir hotade och utsatta som det händer något. I ljuset av den näthatsdebatt som vi har haft i Sverige så borde givetvis Twitter ha vidtagit åtgärder här för längesen. Man ska inte behöva sitta i riksdagen för att hot ska uppfattas som reella och riktiga. Det är dock möjligt att man har stramat upp sin policy här, jag vet inte och har inte sett något om det, men någon rapporteringsknapp finns det i alla fall inte på nätversionen av sidan. Men bättre sent än aldrig antar jag.

*****
 
Bloggat: Peter J om näthat

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. När man undersöker saken så är det där med näthat komplicerat. Man kan få för sig att det tex är mest kvinnliga journalister (som ex) som råkar mer illa ut än män. Hot på nätet mot manliga journalister är vanligare än mot kvinnliga. Och se tex på kvinnliga bloggare
  och de kommentarer de får från andra kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ditt påstående att den ena formen är mer vanligt förekommande än den andra kan jag inte uttalat mig för det har jag inte sett några belägg för. Jag har själv mottagit hot pga mitt bloggande så visst drabbas även män.
   Grundfrågan är om det ska accepteras, oavsett form, och där är mitt svar givetvis nej.

   Radera