fredag 23 augusti 2013

Skattefighten är en återvändsgränd

Foto: digitaltrends.com
Det är alltid kul när man kan få lite stöd för det man påstår. I förrgår skrev jag två inlägg med anledning av den "publika interndebatten" som pågick i Socialdemokraterna kring det femte jobbskatteavdraget. Min huvudsakliga tes var (och är) att vi inte ska ge oss in i skattedebatten alls. Tvärtom ska vi hela tiden diskutera jobb, sjukvård och skola. När man gör det blir nämligen den med skattesänkarambitioner skyldig att svara på frågor istället för vi. Dessutom har vi ju gott om frågor att ställa regeringen till svars för även när det gäller jobben, sjukvården och skolan.

Stödet som jag nämnde i början kommer från Henrik Ekengren Oscarsson på bloggen Politologerna. Vad HEO konstaterar är att skattefrågan i grund och botten bara vunnit ett val i modern tid i Sverige och det var 1979. Att skattefrågan däremot kan påverka är klart om man ser såväl till valen 2002 och 2006. Dock är jag ytterst tveksam till om Reinfeldts "200-300 kr mer i plånboken" kommer att räcka den här gången. Särskilt som dom moderata tabellerna dessutom mest är fiktion. 2006 var det "1000 kr mer i plånboken" och då fungerade välfärden och arbetslösheten var betydligt lägre. Folk är inte dumma och inser direkt att saker och ting hänger samman.

Så frågan som Reinfeldt måste svara på är "hur skulle ytterligare skattesänkningar sänka arbetslösheten och förbättra välfärden när dom största skattesänkningarna i landets historia bara förvärrat situationen"?

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Tycker du själv att det är konsekvent att kritisera de föreslagna skattesänkningarna och sedan säga att de får vara kvar om S vinner valet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan som måste ställas är vad det tjänar till att sänka dom. Hur motverkar ett %e JSA arbetslösheten?

      Radera