fredag 23 augusti 2013

Ska Reinfeldt skylla arbetslösheten på Angela Bermudez-Svankvist nu?

Foto: http://charlottelindblad.files.wordpress.com/2011/10/img_2905.jpg 
Jag trodde i morse att ett eventuellt inlägg den här eftermiddagen skulle handla om Anders Borgs prognoser. Men den tanken blev bortknuffad av en betydligt större nyhet. Angela Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, riskerar att få sparken. Detta efter att styrelsen uttalat att dom inte längre har förtroende för henne. Nu är det dock inte upp till styrelsen att besluta om ABS öde. Det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer. Men det vore ju mycket märkligt om regeringen valde att ge ABS fortsatt förtroende efter styrelsens uttalade misstroende. En bärande princip i alla organisationer är ju att personer i ledande position avgår om inte styrelsen har förtroende för dom.

Det som är anmärkningsvärt i den här nyheten är att det är styrelsen för Arbetsförmedlingen och inte regeringen som uttalar sitt misstroende. ABS har varit i blåsvädret förr och har fått utstå mycket kritik både internt och externt. Att regeringen ändå har låtit henne sitta kvar kan bara tolkas som att man anser att hon gör det hon ska och när det gäller att verkställa regeringens intentioner i arbetsmarknadspolitiken får man ändå ge ABS med beröm godkänt. Att sen dom arbetslösa, den egna personalen och näringslivet klagar och inte är nöjda är ju en annan femma. Det bryr sig uppenbarligen inte regeringen om.

Frågan riskerar givetvis att kladda ner regeringen. ABS var den första generaldirektören som rekryterades i öppen konkurrens efter att förre generaldirektören petats. Det var ett viktigt vallöfte från regeringens sida att höga poster inom myndigheter och förvaltningar skulle tillsättas med öppna sökprocesser. Efter att man rekryterat ABS har det gått lite sådär med just det löftet. Därför är man säkerligen lite extra orolig för att just den här rekryteringen ska ses som misslyckad. Att det ovanpå allt var Sven-Otto Littorin som rekryterade henne och uttryckte sig i ordalag som att ABS var "störtskön, om man får säga så" riskerar ju bara att göra hela rekryteringen än mer omdömeslös.

Regeringen kommer inte att erkänna att man gjort en dålig rekrytering. Istället kommer man skylla arbetslösheten och kritiken mot Arbetsförmedlingen på ABS. Hon kommer eventuellt också få utstå diverse glåpord med tanke på att hon uppenbarligen varit väldigt slarvig, alternativt nonchalant, med t ex sin mobiltelefon. Hur som helst lär inte regeringen ta något som helst ansvar. Det kan till och med gå så långt att man väljer att skylla på Sven-Otto Littorin. Fredrik Reinfeldt är ju närmast att betrakta som specialist på att skylla på före detta ministrar.

*****
 
FLASH (edit): ABS tänker sitta kvar

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Har du missat att hon mobilsurfat för över 250000 kr på skattebetalarnas bekostnad? Personligen har jag hela tiden tyckt vederbörande varit totalt inkompetent och undrat hur rekryteringen gått till. Nu visar det sig att man var rätt ute eftersom hon inte ens förstod en sådan basal sak som att man måste avaktivera roaming när man befinner sig utomlands (man kan fråga sig varför hon är utomlands i tjänsten när hennes uppgift är att förmedla jobb till arbetslösa i Sverige).

    Det otrevliga är att vi skattebetalare lär få betala en massa pengar när hon sparkas. För inte kan hon själv sälla sig till de arbetssökande som hennes organisation sedan tidigare bedriver häxjakt på.

    SvaraRadera
  2. Fråga är om inte människan är just tillsatt att vara någon annanstans än att förmedla jobb i sverige.?! Det gäller för den nu sittande regeringen att hålla arbetssökande på halster. Det är borgerlig politik att hålla arbetslösheten uppe och löner och utbildning nere. Såsom i "gamla dar" rik skall ha fattig skall be och få.......

    SvaraRadera