torsdag 8 augusti 2013

Men ställ frågorna till Borg istället

Borgs chef kommenterar
Foto: Max Gustafson
Anders Borg får idag en rubrik på Sveriges Radios hemsida. Han säger att det är ett fortsatt ansträngt ekonomiskt läge. Att det är så råder det nog inga tvivel om. Det kan man med lätthet sluta sig till när man har 9,1 procents arbetslöshet, underskott första halvåret i statens finanser, när bolåneskulderna bara växer och när dom viktigaste exportmarknaderna har det tufft. Gott så, vi är överens, ekonomin kunde ha varit bättre. Nästa fråga som infinner sig då är, eftersom Anders Borg är politiker och högste ansvarig för statens finanser ihop med statsministern, vad tänker du göra åt det här då?

Den frågan har inte fått plats i Sveriges Radios fem rader långa artikel. Som jämförelse kan man titta på artikeln om Elfsborgs utträde ur Champions Leauge. Där är huvudartikeln på 29 rader och dessutom tillkommer en expertkommentar av Ralf Edström på ett stort antal rader också. Resurser att pladdra på om saker finns alltså och frågor kan SR ställa. I alla fall när det gäller fotboll.

Jag tycker det här är synnerligen märkligt. Varför ska Anders Borgs helt självklara kommentar tas upp som en nyhet överhuvudtaget? Och när man väl väljer att ta upp kommentaren, varför frågar man inte ministern vad han vill göra åt eländet? För det är precis vad det är. Ett elände. Kommentarer om hur olika siffror ska tolkas kan möjligtvis ges av någon ekonomiprofessor. Men att finansministern står och spelar ner förväntningarna ett år innan valet och får göra det helt utan mothugg är obegripligt. Det är inte precis journalistik. Det är snarare avrapportering.

Det finns så många frågor som kan ställas till finansministern att det knappast råder brist på saker att prata med honom om. Hur har du tänkt lösa arbetslösheten? Varför vill du införa ytterligare ett jobbskatteavdrag när tidigare avdrag är svåra att utvärdera och man inte kan säga om dom har haft effekt? Hur kommer det sig att du år efter år slirar på det överskottsmål som du påstår dig följa? Tänker du fortsätta att betala ut landsbygdsstödet till landets jordbrukare som kostat skattekollektivet 36 miljarder dom senaste sju åren utan att det har fått önskade effekter? Varför behåller du en avgiftssänkning på arbetsgivaravgifterna som inte har gett några effekter? Varför använder inte Sverige sitt överskott i handelsbalansen för att investera i produktiva investeringar som gynnar tillväxten?

Man kan fortsätta ett bra tag till. Men tydligen är det mer intressant att lägga resurser, utrymme och tid på att Elfsborg har åkt ur CL än att prata med finansministern. Jag menar att det helt självklart ska finnas plats för båda typerna av journalistik.

*****
 
Bloggat: Peter J slår huvudet på spiken angående mätsamhället
 
Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Ja, det är märkligt att det från medias sida nästan aldrig ställs några svåra frågor till herrarna Reinfeldt och Borg!
  Ändå skriker Alliansanhängarna alltid att varenda journalist är vänster???

  SvaraRadera
 2. Läste en jäkligt bra kommentar skriven av Mariann Karlsson nyss i debattforumet till den här artikeln:
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article17259948.ab

  "Snart får jag och andra som jobbar ytterligare ett jobbskatteavdrag...men jag vill ju hellre ha fler arbetskamrater!!"

  I mitt tycke ett argument S skulle kunna använda dels för att bemöta det väntade femte jobbskatteavdraget i Borg budget och dels som argument för att ta bort det vid en ev. valvinst!
  Tror att detta skulle kunna köpas även av den välmående medelklassen i storstäderna som S verkar fokusera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag delar helt uppfattningen att vi inte behöver något femte jobbskatteavdrag. Fler anställda i välfärden är att föredra varje dag i veckan.

   Radera