tisdag 27 augusti 2013

Lockropen skalla "mer i plånboken åt alla"!

Foto: http://veronica-palm.blogspot.se
 
Skolverket oroar sig över likvärdigheten i den svenska skolan. Skälet är enkelt. Det av regeringen införda läx-RUT gör att den som har råd kan köpa sig läxhjälp och det säger sig själv. Med mer undervisning, hjälp och stöd lyckas eleverna som får denna förmån bättre. Föräldrarnas pengar blir avgörande för hur barnen lyckas i skolan. Detta är ett stort avsteg från det generella välfärdstänket som har präglat Sverige sedan 1930-talet och som varit vägen till framgång för landet.

Samtidigt kan man på SVT:s texttv idag läsa om att IF Metall väljer att utöka sin egen "arbetsförmedling". Den statliga myndigheten Arbetsförmedlingen klarar inte av uppdraget på ett tillfredställande sätt enligt Metall som alltså nu fått nog. Detta är ett ytterligare bevis för att det generella välfärdstänket urholkas från statsmakternas sida. När inte ens en myndighet klarar av att leverera tillräckligt god kvalité på sina tjänster utan var och en hänvisas till egna lösningar så har hela idén om "lika möjligheter" urholkats.

Det här är allvarligt. Enskilda steg mot ett allt mer individualiserat samhälle gör att summan av alla steg blir en lång vandring bort från det generella välfärdssamhällets grunder. Förändringarna som började med sönderslagen sjukförsäkring och A-kassa har nu efter snart åtta år av borgerligt styre hamnat i myndigheter som havererar och framtidsdrömmar som är beroende av socialt arv och föräldrars köpkraft. I ett sånt läge väljer Moderaterna att driva ytterligare skattesänkningar som urholkar välfärden. Det är ett direkt slag mot dom medelklassgrupper som Moderaterna ständigt försöker locka till sig. För det är knappast sjuksköterskan, polisen, läraren eller busschauffören som köper läx-RUT:s tjänster eller som gynnas av att myndigheterna inte klarar av sitt uppdrag. Det tål att tänkas på när lockropen skalla om "mer i plånboken till alla".

*****
 
Bloggat: Martin om bland annat välfärden. Peter J drar Engström ett varv till.
 
Läs mer på Socialdemokraterna
 


1 kommentar:

  1. Om även busschauffören räknas till medelklassen, så vill jag veta vem som räknas till underklassen.

    Menar du att arbetarklassen tillhör medelklassen? När blev det så?

    Om det inte är "fint" nog att tillhöra underklassen, så är det väl inte mycket bättre att tillhöra arbetarklassen? Som jag trodde var en del av underklassen.

    Betyder detta att vi har avskaffat klassamhället?

    SvaraRadera