onsdag 21 augusti 2013

Låt dom köra sitt skattesänkarsnackErsätt bara "Bush" med "Moderaterna" så funkar bilden alldeles utmärkt i Sverige med
Foto: www.theliberalcurmudgeon.com
Moderaterna vill sänka skatten. Vi har hört den förut och i regel torskar Moderaterna val när dom går fram med skattesänkningar som första prioritet. 2006 vann dom valet på jobben, 2010 vann dom valet på regeringsduglighet och ekonomin. När Moderaterna vann ett val på skattesänkarfrågan det vet jag inte. 1991 var det inte heller sänkta skatter som gav dom valsegern så det måste alltså ha varit innan jag föddes. Att Moderaterna ändå är beredda att gå fram med skattesänkarambitioner inför nästa val beror väl helt enkelt på att deras parti är så djupt rotat i just denna ideologiska fåra att inte ens Fredrik Reinfeldt klarar av att styra bort partiet från denna, för dom själva, destruktiva fråga. Att Kent Persson skrämt bort många kompetenta medarbetare från centrala positioner inom partiet underlättar ju inte heller kampen mot moderata gräsrötter som ständigt vill sänka skatten.

Socialdemokraterna däremot har nog aldrig vunnit ett val på att sänka skatten. Socialdemokraterna vinner val på jobb, ekonomi och välfärdsfrågor. Handlar valet om det är det guldläge för S. Partiledningen försöker med sin hållning, eller snarare sin ickehållning, kring det femte jobbskatteavdraget att styra bort diskussionen kring skatterna. Frågan är om det inte är en lite väl defensiv strategi. För som en del påpekar så märks effekterna av dom sänkta skatterna numera dagligen i Sverige genom försämrade skolresultat, en sjukvård i kaos och en infrastruktur som är eftersatt. Folk ser förfallet med egna ögon och förstår sambandet. Att då ha Moderaterna med Reinfeldt i spetsen gapandes om fler skattesänkningar är ju guldläge.

Här i Region Skåne föreslår vi socialdemokrater en skattehöjning på 60 öre. Ekonomin är nämligen körd i botten, personalen flyr och verksamheterna klarar inte av sitt uppdrag på ett tillfredställande sätt. Personal och patienter kommer i kläm. När jag berättar om vårt förslag för folk som jag träffar så är det mycket sällan som någon reagerar negativt på det här. Tvärtom är folk mycket positivit inställda till att vi äntligen vill ta tag i problematiken. Vi visar på ett alternativ till den borgerliga politiken som inger förtroende och hopp. Att då samtidigt ha Fredrik Reinfeldt stående i Stockholm och tala om ytterligare sänkningar är som en skänk från ovan.

Nu tror jag visserligen inte att partiledningen kommer att backa från sina tidigare utfästelser. Det skulle möjligen vara om prognoserna inför nästa år skulle vika avsevärt. Men mitt stalltips är att den fastlagda linjen lär ligga kvar och så var det med den saken.

*****
 
Bloggar: Ljunggren resonerar kring frågan. Fredrik om vårt lasarett
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

 1. Reinfeldt är en taktiker och det femte jobbskatteavdraget inför han, inte för att det skulle ha någon jobbskapande effekt (för det vet han att det inte har) utan för att bakbinda S i valrörelsen.
  Nackdelen för Reinfeldt själv med det här draget är att han får svårt att dra fram "ansvarskortet" i valrörelsen. Men efter som nu S anser sig "tvingade" att behålla det efter en ev. valvinst för att inte oroa den välmående medelklassen i Stockholm så kan ju inte heller S hålla upp "ansvarskortet" och använda det mot Reinfeldt för då drar han fram "hycklarkortet" och neutraliserar S med det!
  Smart Reinfeldt, mycket smart! Undrar vem som tänkte ut det här? Kan absolut inte vara Kent Persson i alla fall!

  Partiledningen i S gjorde ett misstag här och det var att de gick ut alldeles för tidigt med att lova att de skall behålla det femte jobbskatteavdraget om de vinner.
  De skulle ha avvaktat och haft lite is i magen och känt av hur väljarna egentligen tycker i den här frågan och försökt bygga upp en opinion MOT det femte jobbavdraget genom att ställa det mot satsningar på välfärden!
  Det FINNS nämligen en ganska stor opinion mot det redan här ute och nu är de arga på S istället!
  Nu sitter Reinfeldt och ler förnöjt för det här gynnar ju honom!
  Lite klantigt det här Stefan Löfven, ni borde genomskådat det schackdraget!

  SvaraRadera