måndag 26 augusti 2013

Kommer pensionärerna sluta upp den här gången då?

Foto: anna-sabina.blogspot.com 
Det har varit ganska tyst om pensionsdebatten under en tid. Efter valet 2010 försvann skattefrågan från dagordningen och eftersom t ex S inte fick så stort stöd för sin linje att sänka pensionärsskatten förra valet så gavs inget mandat att driva frågan. Pensionärerna var inte tillräckligt intresserade den gången av att ge S makten och den orättvisa beskattningen blev således kvar.

Nu har dock verkligheten som bekant åter gjort sig påmind. Den så kallade "bromsen" i systemet slår till betydligt oftare än vad många hade räknat med och därmed sänks pensionerna helt automatiskt. Bekvämt för politikerna, tråkigt för pensionärerna. Men frågan är om inte pensionsdebatten kommer att ta ordentlig fart nu. Genom att det femte jobbskatteavdraget ställs mot sänkt pensionärsskatt så framkommer prioriteringarna tydligt mellan dom politiska alternativen och det kan i sin tur gynna S och alla andra partier som prioriterar sänkt pensionärsskatt framför ett femte jobbskatteavdrag.

Därtill ska gårdagens besked från Stefan Löfven läggas. S vill, klokt nog, skrota PPM-systemet. Ett förslag som hade gett bättre stadga till hela pensionssystemet och som hade satt stopp för dom hejdlösa spekulationerna som uppstått i spåren av att alla svenskar ofrivilligt blivit börshajar. Regeringspartierna, som består av fyra av dom fem partierna i pensionsgruppen, är för att svensken ska riskera att spekulera bort delar av sin pension och spelar därför ut kortet om "enighet" i frågan. För mig är det orimligt att hålla MP och V utanför pensionsgruppen och i rimlighetens namn borde gruppen bli parlamentarisk vilket skulle ge samtliga riksdagspartier tillträde. Varför S ska sitta ensamma i båten tillsammans med fyra högerpartier förstår jag inte.

Pensionsfrågan är helt klart en bubblare inför nästa års val. Den är dock svår eftersom erfarenheten från 2010 visar att pensionärerna inte låter sig lockas så lätt av löften om stora skattesänkningar. Vi får se om dom menar allvar med sina krav den här gången om det nu blir en valrörelsefråga.

*****
 
Bloggat: Annika
 
Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Vore det inte bättre att du höll dig till fakta än att använda överdrifter som "dom hejdlösa spekulationerna som uppstått i spåren av att alla svenskar ofrivilligt blivit börshajar"?

  Du borde veta bättre än och tro att börsen är ett lotteri.

  Det är faktiskt mer befogat och hävda att skattepengar indirekt finansierar storbankernas vinster genom ränteavdragen. Fast det är det ingen politiker som vågar tala om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju fakta att svenskar folket ofrivilligt blivit aktiespekulanter genom PPM, att finansbolagen spekulerar hejdlöst med våra pengar och att marknaden för dessa bolag har växt explosionsartat på pensionsspararnas bekostnad.

   Sen vet du mycket väl att jag sett problemen med räntebidragen och att jag inte tycker dom är bra. Det har jag också påtalat i dom sammanhang då jag fått möjlighet till det. Att sen frågan är oerhört svår att få politisk majoritet för är en helt annan femma.

   Radera
  2. Det jag antar att du syftar på är den oseriösa marknaden med olika typer av förvaltare som åtar sig att placera dina pengar i olika fonder mot ersättning. Detta är egentligen bara en bieffekt av PPM och om du själv hanterar dina pengar och väljer fonder så kan du t.ex. välja fonden Avanza Zero som är helt utan avgifter. Dessutom har PPM lyckats förhandla ner förvaltningsavgifterna på fonderna ganska ordentligt.

   Problemet med min mening är att man tvingas in i ett fondsparande utan att kunna välja något annat alternativ. Men med Löfvens förslag blir jag istället tvingad att lita till statens oftast usla förvaltare. Som bekant var den inkompetente Norman tidigare involverad i en av våra AP-fonder vilket borde räcka som skäl.

   Radera