fredag 9 augusti 2013

Jag har läst "Svensk maffia" av Lasse Wierup och Matti Larsson

Ny bok avklarad. Den här gången har jag läst den numera klassiska boken "Svensk maffia" av Lasse Wierup och Matti Larsson. Boken går på ett sakligt och kompetent sätt igenom den organiserade brottsligheten i Sverige och pekar bland annat ut dom största och mest brottsaktiva gängen i landet. Bland dessa gäng finns välkända organisationer som Hells Angels och Bandidos. Men även mindre kända grupperingar som Fucked For Life och Chosen Ones beskrivs och gås igenom.

Boken är på många sätt en skrämmande läsning om man inte har haft någon tidigare insyn i den här världen. Att gängen är olika och agerar olika är helt klart men att alla har fingrarna i en hel del olagligheter står utom all tvivel. Wierup och Larsson lyckas trots detta göra en granskning som inte blir moraliserande utan snarare ser saker för vad dom är. Världen ser ut så här vare sig du vill det eller inte.

Jag tycker boken är mycket läsvärd. Den är också numera den första delen av två. Boken "Svensk maffia - fortsättningen" har kommit ut eftersom originalboken är från 2007 och därmed mer är en historisk exposé än en dagsaktuell beskrivning. Pocketboken är på ca 370 sidor och språket är rakt, enkelt och hårt. Med tanke på att grova våldsbrott och annan tung kriminalitet beskrivs så ska man inte vara allt för lättskrämd om man läser boken. Den är tung men samtidigt oerhört nyttig för många misstänker jag.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar