måndag 26 augusti 2013

Jag har läst "Processen" av Franz Kafka

Foto: bokus.com
Ibland behöver man blanda mer dagsaktuell litteratur med lite klassiker och vilken bok passar bättre in i epitetet klassiker än "Processen" av Franz Kafka? Boken är en av världslitteraturens mest kända verk och denna mytomspunna bok har till och med namngett ett socialt tillstånd. Vem har inte hört talas om en Kafkaliknande situation?

Handlingen är lika enkel som komplex. Josef K., kort och gott kallad K. genom hela boken, blir helt enkelt häktad en morgon. Han får veta att en process har inletts mot honom och nu är hans öde i händerna på domstolen. Vad han är anklagad för eller varför domstolen väljer att underrätta honom på detta sätt förstår han inte. Han blir inte heller inlåst som man brukar bli vid en häktning. Tvärtom vill inte domstolen hindra honom i hans värv vid banken där han arbetar. Vi får sedan följa med K. genom olika situationer och vid olika möten som mer eller mindre hänger samman med den process som han är inne i. Mystiken är tung och frågorna är många. Hur ska K. agera? Vem har anklagat honom? Vem kan han lita på?

Tolkningarna av boken är många. Det har gjorts liknelser med Stalins utrensningar, Gestapos terrorvälde och andra underrättelsetjänsters agerande. Det modernaste exemplet är väl USA och Guantanamo. Rättslöshet och maktlöshet får i Kafkas roman en form som nästan går att ta på. Det intressanta är att Kafka skrev sitt verk långt innan alla dessa händelser skedde. Så som samhällsanalys och framtidsprognos var (och är) boken anmärkningsvärt träffsäker.

Nämnas ska dock att boken inte är helt lätt att ta till sig. Stundtals känns hela läsningen meningslös och man kommer liksom ingenstans. En del avsnitt är direkt tråkiga och eftersom handlingen på sätt och vis är hopplös så blir läsningen också mättad av denna känsla. Språket och miljön är också aningen gammaldags och karaktärsbeskrivningarna är stundtals lite märkliga. Men boken är helt klart värd att läsa om man vill få en större insikt i just begreppet "Kafkaartat" och med tanke på att Processen är en så känd bok så är det alltid kul att ha läst den. Boken är i nyutgiven pocketversion ca 330 sidor.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar