lördag 17 augusti 2013

Jag har läst "Familjen Kennedy - En amerikansk dynasti" av Lennart Pehrson

 
Familjen Kennedy är en av 1900-talets mest kända och inflytelserika familjer i USA. Den mest kände företrädaren för familjen, John F. Kennedy (även kallad Jack), blev som bekant mördad 1963. Mordet blev ett startskott på en mytbildning som snabbt utvecklade sig till en legend. Kennedyfamiljen är på många sätt större i döden än dom var i livet.

Boken jag har läst är skriven av Lennart Pehrson och heter kort och gott "Familjen Kennedy - En amerikansk dynasti". I boken går Pehrson igenom familjens historia och dess medlemmars olika livsöden. Framgång och succé blandas med tragedi och katastrof. Politiska stordåd avlöses av sex- och drogskandaler. Familjens öde kan nästan liknas vid en välregisserad film med den enda skillnaden att verkligheten allt som oftast överträffar fiktionen.

Jag tycker att boken är intressant och den är även en lektion i hur amerikansk politik fungerar rent medialt. Utan pengar och en väloljad kampanjmaskin kommer man ingenstans i USA. Har man däremot detta kan man gå hur långt som helst. Själva boken är på ca 370 sidor i pocketversionen och språket är enkelt. Visserligen är det många namn som man ska hålla reda på men Pehrson upprepar ofta tidigare anekdoter och historier vilket gör att man snabbt minns vem det handlar om och hur historien hamnade just där den är för tillfället. Är du intresserad av amerikansk politik och historia så ska du definitivt läsa boken.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar