fredag 2 augusti 2013

Jag har läst "Bankrutt?" av Paul Krugman

 
Igår läste jag ut en av dom bästa böcker jag har läst på länge. Det var, som ni redan förstått av rubriken, "Bankrutt?" av nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman. Krugman ger i boken dels en förklaring till finanskrisens uppkomst och orsaker, dels fokuserar han på hur man faktiskt med ganska enkla åtgärder kan komma ur den depressionsekonomi som USA och Europa har hamnat i. På ett väldigt pedagogiskt sätt går Krugman igenom hur lösningarna ser ut och man kan bryta ner det hela till att det handlar om ett efterfrågeproblem. Så med andra ord, allt som kan öka efterfrågan är mer eller mindre bra. Och den ena aktör som i dagsläget kan öka efterfrågan radikalt är staten.

Krugman förklarar med elegans varför Keynes läror är högst relevanta idag och han ställer samtidigt den mycket viktiga frågan kring varför Keynes glömts bort. Att intresset aldrig ljuger blir glasklart efter att man har läst Krugmans bok.

Boken är mycket läsvärd även om man inte är speciellt kunnig i nationalekonomi och makroekonomi. Krugman skriver medvetet för lekmän och boken är inte full av märkliga och svårtolkade diagram. Givetvis finns där ett antal diagram med, man kommer helt enkelt inte undan dom när man pratar ekonomi, men det är inga svårigheter att begripa vad Krugman vill ha sagt. Även om jag personligen visste en hel del av det som Krugman skriver om, t ex problemet med obalanser inom Euroområdet eller att skuldsättning som sådan inte är ett problem förutsatt att tillväxten och inflationen är större än skuldernas tillväxttakt, så systematiserar Krugman det hela på ett briljant sätt. Boken är inte mer än ca 235 sidor i inbunden version och kapitlen är lagom lång. Är du minsta intresserad av ekonomi och av den nuvarande utvecklingen i USA och Europa så råder jag dig starkt att läsa boken. Den är grymt bra!

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Apropå det här med skuldsättning. Hur skulle Krugman tolka den svenska situationen med låg inflation och tillväxt men samtidigt en alltmer accelererande skuldsättning bland svenska hushåll för bostadsköp? Många mäklare (oväntat?) men även till viss del politiker verkar inte anse att bostadspriserna måste korrelera med inflation och tillväxt på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krugman är tydlig med att tron på ständigt stigande bostadspriser är falsk. Så den ökande skuldsättningen hos svenska folket i form av bolån bör han se som problematisk. Att ingen vill ta i frågan bland svenska politiker är givetvis ett problem. Men samtidigt är det inte så konstigt. Åtgärderna som skulle krävas för att minska riskerna och lånesättningen är inte precis populära t ex skippade räntebidrag eller ökade amorteringskrav. Föreslår att du ställer frågan till Krugman själv dock. Han finns på Twitter.

   Radera
  2. Det som blir egendomligt är att så fort högst rimliga åtgärder som ev. kan tolkas som försämringar för mindre ansvarsfulla bostadsspekulanter förs på tal vågar ingen politiker agera trots kraschen i slutet på 80- och början på 90-talet. Däremot att försämra samt ställa överdrivna krav på mindre och utsatta grupper som sjuka och arbetslösa har blivit gångbart för både M och S.

   Jag vill påstå att ansvariga politiker aldrig har varit mer populistiska än idag. Det klagas t.ex. på att det saknas resurser inom vård och skola men t.ex. ett slopat ränteavdrag hade frigjort de pengar som behövs med råge. Tydligen anser ledande politiker inom både M och S att ränteavdragen är viktigare än att säkra adekvat vård samt konkurrenskraftig utbildning.

   Radera
  3. Det man blir svaret skyldig när man argumenterar för den typen av impopulära åtgärder är hur man ska genomföra dom utan en majoritet bakom sig i Sveriges riksdag. Visst kan man teoretisera kring saker men när det är dags för votering måste man ju ha tillräckligt med röster för att vinna. Röster som man får via allmänna val.

   Det är där politiken blir komplicerad i förhållande till teorin. Långsiktig och tålmodig debatt för att driva opinion i en fråga är det som hjälper enligt mig och det är ju det jag försöker göra här. Vi får hoppas att det hjälper.

   Radera