onsdag 14 augusti 2013

Folkpartistiskt direktangrepp på den generella välfärden

Foto: rodaberget.wordpress.com
Att det är kris i den skånska vården är välbekant. Desperationen som börjar växa fram hos det borgerliga styret är påtaglig. Många av partierna i den styrande konstellationen börjar förstå att valet 2014 kan bli ett riktigt (välförtjänt) bottennapp för borgarna i Skåne. Därför kommer det ena utspelet efter det andra just nu. Miljöpartiet har klokt nog redan i våras signalerat för att skattehöjningar förmodligen är nödvändiga. Folkpartiet mumlade något liknande men har väl inte riktigt stått upp för den ståndpunkten. Och att man kommer att göra allt för att undvika en skattehöjning står klart i och med dagens nyhet att partiet kan komma att landa i kraftigt höjda avgifter på akutmottagningarna. FP är därmed beredda att offra bärande delar i den generella välfärdspolitiken för att slippa höja skatten.

Idén som lanseras går ut på att man ska kräva remiss till akutmottagningarna och att den som inte "måste" ha akutvård ska få betala kanske 7-8 000 kr för sitt besök. Hur den här remissgivningen ska fungera i praktiken är inte klarlagt. Det kanske kan fungera i dom större städerna där en vårdcentral kan placeras i anslutning till akutmottagningen. Men för den som bor långt ifrån stan är det här förmodligen inget alternativ. Dock är inte detta det mest alarmerande med FP:s förslag. Det är förslaget om avgiftshöjningen.

För vem ska avgöra om ett besök på akuten är "nödvändigt". Givetvis kan vissa besök avskrivas relativt enkelt. Men om man tänker på fall som lille Kevin eller den tvååriga flickan från Svalöv så är det inte så där alldeles enkelt att på förhand veta vem som behöver akutvård och vem som kan vänta. Konsekvensen blir att ett besök på akuten och tillgängligheten på den samma förvandlas till en klassfråga. Vågar du chansa och riskera en räkning på 7-8 000 kr eller ska du stanna hemma för det är ju "bara lite magknip". Det riskerar dessutom att uppstå enorma tolkningsproblem där överklagandena kommer att hagla vilket ytterligare ökar dom ekonomiska riskerna med förslaget. Både för patienten men även för Region Skåne.

Att det är ett stort problem att många söker sig till akuten när dom inte behöver akutvård är inget argument för att urholka likvärdigheten i vården. Redan idag köper folk sig förbi köerna i den offentliga sjukvården. FP:s tankegångar slår direkt mot hela idéen om den generella välfärden. Deras egna tillkortakommande i ekonomiska frågor och den ideologiska låsningen kring skatter driver alltså fram en utveckling som delar av FP och stora delar av den övriga borgerligheten faktiskt vill se. Med andra ord, borgerlig ideologi går inte ihop med den generella välfärdspolitiken.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Det var det dummaste jag hört! 7-8000 för ett "onödigt" akutbesök. Men varför ska man ALLTID höja inkomstskatten? Varför inte fastighetsskatt i stället? Eller reavinstskatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastighetsskatten vore en utmärkt skatt att återinföra.

   Radera
  2. Jo, fast Löfven & Co i partiledningen verkar göra allt för att underlätta maximalt för välbärgade bostadsägare. Varför ska då vanliga löntagare få betala mer via skattsedeln?

   Jag kommer definitivt rösta emot alla former av höjningar vad gäller beskattning så länge ROT och RUT samt den låga fastighetsskatten är kvar.

   Radera