söndag 18 augusti 2013

En visa för den skånska vården

Dom flesta har nog redan hört och sett Henrik Jonssons cover "En fattig bonddräng" eftersom den delats flitigt på Facebook. Men den tåla att höras igen så jag drar mitt strå till stacken och lägger upp den här också. Det är en kraftfull känsla som kulturen kan skapa genom att sätta ord och bild på en verklighet som annars kan vara svår att ta till sig. Här har ni visan:*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

7 kommentarer:

 1. Nu är det ju inte direkt så att vården fungerade speciellt bra tidigare heller.

  Vet att jag delar uppfattning med många som jobbar inom vården (obs inte politiker och byråkrater) att Landstingen och Regionerna inte tillför någonting utan onödig byråkrati och borde avvecklas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som anhängare av den representativa demokratin så är jag för att vi ha politiker som styr vården.

   Radera
  2. Jag menar självklart att det ska styras politiskt men från statlig nivå. Dessa fördelar sedan direktiv till chefsläkare på respektive sjukhus för minsta möjliga byråkrati.

   Sen vet jag inte om det finns några större skillnader, är inte alla partier någorlunda ense om att vi ska ha skattefinansierad allmän vård i landet? Varför inte låta regionpolitikerna bestämma över polis och rättsväseende också i så fall? Kanske skånska politiker tycker att polisbilarna bör ha en annan färg eller att vi ska ha lite andra lagar än i resten av landet. Varför skulle något så opolitiskt som sjukvård behöva hanteras på regional nivå?

   Radera
  3. Ok. Bra att du förtydliga. Blev lite orolig där. :)

   I retoriken är det så förutom möjligen med undantag för några centerpartist. Men de facto så driver ju, som jag skrev häromdagen, t ex Folkpartiet en öka avgiftsfinansiering i akutvården, vi har en kraftigt ökande privat vårdförsäkringsmarknad vilket undergräver den generellt finansierade vården och vi har helt olika syn på vinstuttag i välfärden. Så nog finns där stora skillnader i synen på vården och dess finansiering. Här i Skåne verkar ju dessutom borgarna tycka att ett ständigt underskott är att föredra eftersom man konsekvent vägrar att höja skatten.

   Sjukvårdsbehöven ser olika ut i landet och därför är en regionalt planerad vård att föredra. Centralplanering är inte alltid det effektivaste. När det gäller specialistvården är dessutom rikssjukvården styrd centralt. Polisen har ju varit 21 myndigheter hittills och har styrts av polisnämnder och från centralt håll.

   Radera
 2. Med tanke på din beskrivning känns det mer som regionaliseringen blivit en nödvändighet pga att man privatiserat sjukvården vilket kräver ett ökat behov av kontroll och planering.

  Jag är långtifrån vänsterpartist men vissa verksamheter ska bedrivas endast i offentlig regi. Detta pga att dessa finansieras med skatteintäkter samt det finns ett väl definierbart behov vilket gör att verksamheten kan bedrivas mest rationellt och effektivt i en sådan driftsform. Sedan att en majoritet svenska politiker inte förstår sådana basala saker utan privatiserat sådant som inte ska privatiseras tycker inte jag berättigar en regionalisering i sig. Skattebetalarna har rätt att kräva lättillgänglig sjukvård av god kvalitet men valfrihetsaspekten är mest något som privatiseringsivrande moderater lyckats sälja in.

  Hade man gjort som jag föreslagit och haft helstatlig vård, skola och omsorg hade detta kunnat hanteras från statlig nivå och vi hade haft tusentals politiker och byråkrater avlönade med skattemedel som kunnat arbeta med mer samhällsnyttiga saker. Dessutom hade det funnits pengar över för rejäla jobbskatteavdrag om nu moderaterna hade blivit missnöjda över att de inte får utlopp för sin privatiseringsiver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regionaliseringen av vården är äldre än privatiseringarna men visst har du rätt i att dessa privatiseringar många gånger är ett stort problem.

   Radera
  2. Sant, men de vettlösa privatiseringarna har medfört att en stor kontrollapparat bekostad med våra skattemedel har behövt byggas upp vilket omöjliggör en rationell styrning av verksamheten.

   Skulle vara intressant med statistik på hur många byråkrater som jobbar inom Region Skåne idag jämfört med Kristianstad och Malmöhus Landsting på 60- och 70-talet innan privatiseringskaoset startade. Styrningen av svensk sjukvård idag är ingenting annat än ett gigantisk kaos och veritabelt fiasko oavsett Region eller Landsting.

   Radera