torsdag 1 augusti 2013

En stor lögn är lättare att få igenom än en liten lögn och Nuon är mycket stort

Foto: blog.lib.umn.edu 
Nuon, Nuon, Nuon. Det tåla att upprepas detta namn på ett holländskt bolag som statliga Vattenfall köpt. Nuon är nämligen intressant av många skäl. Ett skäl är att det knappast är att betrakta som världens mest miljövänliga bolag. Att då Vattenfall, med sin höga svansföring i Norden på miljöområdet, väljer att köpa bolaget är lite märkligt. Ett annat skäl är att affären som sådan är en av dom absolut största, om inte den största, affären som ett statligt bolag i Sverige någonsin gjort. Ett tredje skäl är att affären dessutom är en av dom sämsta, om inte den sämsta, som ett statliga bolag någonsin gjort. Det är faktiskt en av dom sämsta affärerna något svenskt bolag någonsin gjort.

Men det är inte pga något av dessa ovanstående skäl som jag väljer att skriva om saken. För även om jag numera (snart i alla fall) är delägare i min fars företag så har jag ingen större erfarenhet av företagsuppköp. I alla fall inte i miljardklassen. Det jag kan är politik och en sak vet jag om politik. Man ska inte ljuga. Framförallt ska man inte ljuga om saker som ganska enkelt kan bli avslöjade genom t ex en läcka eller genom att någon begär ut offentliga handlingar.

Nu förhåller det sig så, med all säkerhet, att en del regeringsmedlemmar har ljugit. Alliansfritt Sverige drar det så långt som att säga att varenda minister som uttalat sig om Nuon, inklusive statsministern, har ljugit minst en gång om frågan. Att detta inte väcker några jättereaktioner är i grund och botten inte så konstigt. Många anser ju att Alliansfritt Sverige är partiska, vilket dom är helt öppna med att dom är, och därför bryr sig framförallt inte så många personer med sympatier på högerkanten om vad Alliansfritt Sverige skriver. Likaså är det med att hela Netroots nu verkar gå i spinn på frågan. Den fråga som då infaller sig är då, varför reagerar inte "gammelmedia" mer kraftfullt?

Och ja, säg det. En teori är att alla utom S-sympatisörer har kommit fram till slutsatsen att ingen minister har ljugit. Men med dom bevis som läggs fram och med tanke på att t ex SVT så sent som igår kom med nya belägg för att ministrar har ljugit så är det ändå konstigt. Om så var fallet borde ju en mycket kraftig motreaktion utlösas mot dom lögnanklagelser som t ex Alliansfritt Sverige kommer med. Hade framförallt Moderaterna varit helt på det säkra med att inga ministrar har ljugit så skulle en motreaktion ha kommit för längesen och då en kraftig sådan.

Sen finns det en annan, lite mer konspiratorisk teori som man kan föra fram och den handlar om att regeringen ljuger helt medvetet. För det handlar ändå om 30 miljarder.

För att få en liten uppfattning om hur mycket pengar det är så är det ungefär vad vårt försvar kostar*. Och det är kanske här som svaret på hela frågan ligger om varför inte "gammelmedia" och "folket" reagerar mer kraftfullt.

Det kan helt enkelt vara så att storleken på bedrägeriet och summorna som det handlar om avskräcker och på sätt och vis hindrar många ifrån att sätta sig in i ärendet ordentligt.

Poängen blir alltså då att lögnerna kring Nuon är så pass stora att dom glider igenom för att det är svårt att få ett begrepp om helheten. 30 miljarder kronor är så ofantligt mycket pengar så att även jag som sysslar med politik på heltid kan ha svårt att greppa summan. Lögnerna kring det hela blir alltså väldigt svåra att förstå eftersom vidden av det hela är svår att ta till sig. Men om man för ett litet ögonblick väljer att bryta ner det hela till en väldigt enkel nivå så är grundfrågan: svarade Fredrik Reinfeldt och dom andra ministrarna medvetet nej på en fråga där svaret var ja?

Om så är fallet har alltså Fredrik Reinfeldt ljugit svenska folket rakt upp i ansiktet och då är frågan vilka konsekvenser det ska få. Problemet är nämligen att Reinfeldt har svårt att komma undan den här frågan. Som många har påpekat redan brukar ju Reinfeldt skjuta över ansvaret på någon annan minister, låta denne avgå och sen är saken ur världen. Men den här gången går inte det eftersom minister i fråga, Maud Olofsson, redan har avgått och dessutom tillhör hon ett annat parti där Reinfeldt inte kan gå in och röja som han vill. Dessutom är Reinfeldt i allra högsta grad inblandad eftersom han som regeringschef har ansvar för vad regeringen faktiskt beslutar.

Var det här ska ta vägen vet inte jag men jag skulle bli mycket förvånad om inte det börjar röra på sig i media snart. Janne Josefsson borde definitivt lura i vassen.


* Ja, försvaret kostar ca 40 miljarder men det ger en uppfattning om beloppets storlek.


*****
 
Bloggat: Martin, Roger, Peter J, Jan A, Göran, Helena

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar