söndag 11 augusti 2013

Det här kan ge S, V och MP över femtio procent

Foto: fokus.se
Noterar att Stefan Löfven och Magdalena Andersson har en debattartikel på DN Debatt idag. I artikeln angriper L&A regeringen för dess flathet mot friskolorna. Den fria etableringsrätten är förödande för det svenska skolsystemets långsiktighet. Det är eleverna som får betala priset för regeringens experiment.

Jag tycker det är oerhört intressant att L&A tar den här fighten. Carin Jämtin hade också inne en artikel i Aftonbladet för en tid sedan om frågan. Partiledningen tar alltså fighten på bred front och signalerar att frågan om vinster i välfärden fortfarande lever. Det är bra och det är glädjande att kongressens beslut i våras nu börjar omsättas i faktisk politik. Politik som också visar sig hålla i testet mot verkligheten.

JB-konkursen är på sätt och vis skolområdets "Caremaskandal". Carema, och även Attendos, misskötsel av sina uppdrag på omsorgsområdet satte fingret på problemen inom vården. JB slår brutalt ner alla visioner om det perfekta friskolesystemet. Det är inte längre teoretiska diskussioner om konstadsdrivande verksamheter som urholkar likvärdigheten och undergräver långsiktigheten i välfärden. Carema, Attendo och JB är för evigt förknippade med en ohämmad kapitalism och dess effekter för den som råkar komma i vägen.

Frågan är om vinster i välfärden pga JB-skandalen kommer att leva in i valrörelsen eller om det blir en diskussion nu som sedan så sakteliga dör ut. I mina ögon vore en valrörelse som handlar om dom här frågorna att välkomna. Att kunna banka vinster i välfärden tillsammans med arbetslösheten i huvudet på Fredrik Reinfeldt vore mumma. Där vinner vi socialdemokrater varje dag. Det skulle även gynna V och MP med tanke på deras respektive partiers profil i frågan. Kanske är det ändå så att det är vinsterna i välfärden som kan pressa S, V och MP över femtio procent nästa år. Spännande blir det i alla fall!

*****
 
Media: Per T Ohlsson står återigen för dagens måsteläsning
 
Bloggat: Jan A
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar