onsdag 28 augusti 2013

Det bidde inte mer än en halv tumme

Moderaterna försöker laga den spruckna fasaden
Foto: byggahus.se
Igår kom beskedet från borgerligheten och MP i Region Skåne att skatten ska höjas med 30 öre. För det moderatledda styret är detta inget annat än ett misslyckande. I det längsta har man gjort allt för att undvika en skattehöjning. Alla möjliga och omöjliga argument har använts för att motivera skatteabsolutismen. Resurser påstås vara oväsentliga, organisationen som dom själva styrt i sju år har ansetts ineffektiv, det har varit sossarnas fel och när ingenting har hjälpt och trycket har blivit för stort så har problemen helt inte existerat i Moderaternas värld.

Nu kryper man trots allt till korset och höjer skatten med 30 öre. Detta beror med allra största sannolikhet på att MP har drivit frågan. Utifrån ser det mest ut som ett desperat sista försök att laga den sedan länge spruckna fasaden.

Det är givetvis bra att MP ser behovet av en skattehöjning och vågar riskera samarbetet i den så kallade femklövern för att få sin vilja igenom. Men när man sitter i ett styre tillsammans med ett gäng som är anti allt var skatter och gemensam välfärd heter så blir det inte mer än en halv tumme när det väl görs något. 30 öre räcker inte ens för att täcka dom underskott som finns och regionen kommer med största sannolikhet gå med förlust även i år. "För lite och för sent" helt enkelt.

Dessutom ska man ha i minnet att skatterna bara är en del i hela problematiken i regionen. Det handlar lika mycket om ett bristande och svagt demokratiskt ledarskap. Ogrundade organisationsförändringar, dålig planering, undanflykt från ansvar och nonchalans har präglat det moderata styret. Situationen i regionen idag har uppstått till lika stor del ur bristande resurser som direkt inkompetens hos Moderaterna.

Framöver kommer den borgerliga linjen givetvis vara att skatten nu är höjd, att vi socialdemokrater bara höjer skatten för sakens skull och att man med dessa förändringar kan fortsätta med business as usual. Men för den med minsta insikt i problematiken är det uppenbart att Region Skåne inte kommer att komma på fötter igen förrän vi har fått ett moderatfritt styre. Därom råder knappast några tvivel.

*****
 
Bloggat: Peter J
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar