torsdag 29 augusti 2013

Bidraget bidrar mer än till bidraget

Dom här pågarna tycker självklart att vi ska ha en bra a-kassa!
Foto: stockholmshistoria.com
En LO-trio med Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen skriver idag på DN Debatt om hur a-kassan kan stärkas och förbättras. LO påpekar att man antingen får sänka ersättningsnivån och ha en kravlös tillvaro för dom arbetslösa eller att man i kombination med högre krav måste ha högre ersättningar. Regeringen försöker nå dubbel effekt med sänkta ersättningar och ökade krav. Något som såväl teorin som verkligheten har visat att det bara blir pannkaka. Att LO nu höjer rösten i a-kassedebatten är bra. Frågan kommer säkerligen att finnas med i valrörelsen på ett eller annat sätt.

Dock tror jag att frågan om a-kassan är lika mycket en anständighets- och legitimitetsfråga som det är en jobb- och ekonomisk fråga. Förra hösten var den här frågan uppe på tapeten i allra högsta grad. Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Magdalena Andersson talade då med emfas om a-kassans efterfrågestimulerande effekt. Att sänka ersättningsnivåerna till människor i utsatta situationer gör att köpkraften minskar radikal och det i sin tur slår både mot tillväxten och statens finanser. Därmed slår det också direkt mot jobben. När vi nu börjar vänja oss vid låga ersättningsnivåer och höga arbetslöshetsnivåer så kan man inte annat än nicka instämmande i Anderssons analys. Frågan om a-kassan är alltså helt avgörande för hur den svenska ekonomin ska klara sig. Därmed blir den avgörande för bekämpningen av arbetslösheten. Ett bidrag eller en försäkring är alltså inte bara till för den enskilde. Det stimulerar hela ekonomin vilket gynnar oss alla.

Givetvis är frågan om a-kassan en hjärtefråga. Det är inte rätt att människor som slängs ut i arbetslöshet ska behöva gå från hus och hem i ett välfärdssamhälle. Men den här argumentationen hamnar lätt i den där självförtroendesvackan som många fortfarande är inne i efter hela "bidragspartis"-epoken. Kan man däremot angripa frågan från andra hållet, från ekonomi- och jobbhållet, så blir diskussionen helt annorlunda. Jag hoppas innerligt att Andersson kommer in från det hållet om ett par-tre veckor när det är dags för vårt budgetalternativ. Då kan LO:s visioner om en värdig och bra a-kassa förverkligas snabbare än vad många tror.

*****
 
Bloggat: Göran om mer av LO, (edit) Roger
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Eftersom jag är realist och inte politiker som ska inbilla folk orimligheter är det givet att det ska finnas en kravlös "medborgarlön" som utgår för alla svenska medborgare som inte har någon annan arbetsinkomst. Jag vet att MP har varit inne på detta spår sedan ganska långt tid tillbaka och det blir alltmer tydligt att det inte finns, och inte kommer att finnas, arbeten för alla som vill och kan arbeta. Detta oavsett vilken regering vi har.

  Det är dags att samhället tar ansvar för sina medborgare och inför ett sådant system istället för den systematiska häxjakt som både M och S förespråkar på arbetslösa och långtidssjuka genom sina s.k. arbetslinjer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att medborgarlön är rätt väg att gå. Det finns delar av S som driver detta krav också men jag ser hellre att vi inför 6 timmars arbetsdag istället.

   Jag förstår inte riktigt vilken häxjakt du refererar till att S skulle bedriva på arbetslösa. Vi vill avskaffa Fas 3, vill stärka arbetsmarknadspolitiken, vill höja ersättningsnivån i a-kassan och införa 90-dagarsgaranti för ungdomar. Det är knappast förslag som innebär häxjakt.

   Radera
 2. Om man kan få löntagarna att acceptera motsvarande mindre lön för 6 timmars arbetsdag så tror jag också på den idén. Emellertid är somliga överbelånade och har inte de ekonomiska marginalerna för detta men finns säkert en hel del som kan tänka sig detta. Däremot tror jag inte att man kan förvänta sig samma ersättning som för 8 timmars arbetsdag vilket vissa politiker ibland fantiserat om.

  Jag refererar såklart till de nya reglerna där arbetslösa måste skicka in månadsrapporter till respektive a-kassa för att redovisa vilka arbeten man sökt. Det var ju S och M som tillsammans var huvudaktörerna bakom denna förändring. Enda skillnaden är att S vill ha högre ersättningsnivåer men arbetslinjen är densamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tycker jag inte att S skulle bifalla den propositionen men i ljuset av att S satsar mer på utbildning, aktiv arbetsmarknadspolitik, lägger ner Fas 3 och höjer ersättningsnivåerna så är där trots allt stor skillnad mellan S och M i frågan om dom arbetslösas situation.

   Radera