måndag 15 juli 2013

Var syftet verkligen jobben?

Foto: hotell-laponia.se
Regeringen har misslyckats med jobben. Löftet var att ta landet ur massarbetslösheten på runt sex procent. Idag är massarbetslösheten förstärkt och ligger stabilt på åtta procent och däröver. Dom försök som gjorts av regeringen för att sänka arbetslösheten har i regel inneburit skattesänkningar i olika former och storlekar. Jobbskatteavdraget är det mest kända försöket. Denna åtgärd kan man inte riktigt mäta huruvida den har haft någon effekt eller ej. En fyrstegsraket av skattesänkningar i hundramiljardersklassen och ingen kan riktigt med säkerhet svara på om det var väl använda pengar.

En åtgärd som man däremot direkt kan säga om den har ökat sysselsättningen i utlovad skala eller ej är sänkningen av restaurangmomsen. Den så kallade krogmomssänkningen var en av regeringens stora nyheter 2011 och det utlovades massvis med jobb. Anders Borg lovade 3 500 jobb. Några sådana effekter kan inte uppmätas och professor Lars Jonung menar att sänkningen snarare är ett riktat branschstöd än en effektiv jobbåtgärd.

Hela upplägget med krogmomsen är intressant. I DN upprepas mantrat om att syftet med sänkningen är att skapa jobb. Men effekten är ett branschstöd via en skattesänkning. Frågan är alltså om inte syftet är skattesänkningen i sig, precis som i fråga om jobbskatteavdraget, och att jobbresonemanget är en fråga om kejsarens nya kläder.

För visst är det märkligt? Regeringen sänker skatt på skatt men ändå ökar arbetslösheten. Trots att den ena ideologiska dogmen uppfylls efter den andra så blir inte Sverige ett oerhört mycket bättre land att leva i. För många blir det inte ens lite bättre. För dom som drabbas av den försämrade sjukvården, dom sjunkande skolresultaten och för dom företag som får försämrad konkurrenskraft för att infrastrukturen inte levererar dom lösningar som behoven kräver, är Sverige inte ett land som blir bättre och bättre. Lägger man därtill dom som drabbats allra hårdast av högerregeringens omställning av samhället, dom som tvingas till bostadslöshet och dom som får gå till socialen när jobben, a-kassan och sjukförsäkringen inte räcker till, så har Sverige blivit ett mycket annorlunda och sämre land i kölvattnet på högerns skattesänkningar.

Det är sannerligen dags för en utvärdering av regeringen. Synd att det ska behöva vara över ett helt år till nästa revision.

*****
 
Bloggat: Alliansfritt
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Om vi hade fått en S + Mp regering 2010, hade det också blivit sänkt krogmoms. Det är dags för en utvärdering av Mp:s negativa inflytande på S. Alliansen trodde att det var ett smart drag att knycka "rödgröna" förslag. Men detta är ju helt i linje med Mp:s skattepolitik att höja skatten på energi och sänka skatten på arbete; att ersätta högproduktiva industrijobb (som drivs ur landet) med nya jobb i den lågproduktiva delen av tjänstesektorn. Men nu blev det inga nya jobb, visar det sig.

  Det blev inte billigare för restauranggästerna heller, åtminstone inte med de menyer som fattigfolket har råd med. Kaffe och bulle på McDonalds kostar nu 24 kr mot 15 kr omedelbart efter momssänkningen. Hamburgerrestaurangerna har gjort kraftig valpropanda för regeringen.

  Varför inte butlers i tunnelbanan? Det är ju också ett Mp-förslag, som S har ställt upp på, men sedan tagit avstånd ifrån.

  Det är ju sånt här, som gör att S fortfarande inte lyfter i opinionen. Och det är därför jag kallar Fridolin för "snorvalp". I partiledardebatten i maj, låtsades han att det finns en hemlig överenskommelse mellan S och Mp att regera tillsammans. Vilket Reinfeldt omedelbart utnyttjade.

  Fridolin kommenterade ett inlägg från Björklund med: "Men det är ju ni som har regeringsmakten, den som vi ska ha".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen, att kalla någon för snorvalp är ju knappast sakligt. Sen tycker inte heller jag att MP har en helt genomarbetad ekonomisk politik. Den får S stå för om det ska samarbetas.

   Radera