Vänsterpartiet har gjort vad dom kan för att hålla liv i frågan. Att dom säkerligen genom sitt hårdnackade motstånd mot vinstuttag har kunnat övertyga en och annan väljare i dom andra partierna är förmodligen en realitet. Jonas Sjöstedt gör vad han kan för att exploatera en av dom få riktigt folkliga frågorna som Vänsterpartiet har att driva. Det göra han rätt i.
Miljöpartiet däremot har hamnat i en liten rävsax. MP-kongressen beslutade att vinster i välfärden i princip ska förbjudas. För ledningen med Gustav Fridolin och Åsa Romson i spetsen var detta ett nederlag. Varken Fridolin eller Romson är bekväma med beslutet och därför är det förmodligen ingen fråga som MP-ledningen vill ha på bordet i en valrörelse. Samtidigt finns där säkerligen en potential för MP att ta väljare från andra partier om man väljer att gå hårdare fram i frågan.
Med ovan sagda är det intressant att Carin Jämtin idag har en debattartikel i Aftonbladet där hon klart och tydligt deklarerar vad som gäller för S i frågan. Hon citerar kongressbesluten och hon refererar till den senaste skandalen inom omsorgsområdet. Attendo kräver sjuka äldre som flyttar ut ur deras lägenheter på ersättning för saker som "vanliga" hyresgäster inte skulle behöva betala för. En avart är att dementa människor som gjort på sig kan bli ersättningsskyldiga pga av detta. Med andra ord, dom blir ersättningsskyldiga för sin sjukdom. En sjukdom som från börjar gjort att dom måste bo hos Attendo.
Jag är positivt överraskad över att Jämtin spelar in bollen. Visserligen vore det märkligt om partiledningen teg i frågan efter Attendoskandalen. Men att Jämtin, som trots allt är partisekreterare, tar fighten och inte t ex en ledamot i något riksdagsutskott, signalerar ändå att partiledningen tar frågan på fullt allvar. För mig känns det bra. För faktum är att vinstuttaget i välfärden inte bara handlar om att Carema och Attendo försöker mygla med hemtjänst och äldreboenden. Frågan är mycket större än så. Det är en välfärdsfråga som berör hela välfärdens organisation och med tanke på hur t ex sjukvården i Stockholm, Skåne och en del andra platser runt om i landet ser ut och hur friskolekoncernerna går omkull eller sviker eleverna gång på gång så kan inte en valrörelse som berör välfärden ignorera vinstuttagsproblematiken. Att sen ytterligare bekräftelse kommer från internationellt håll på hur tydlig t ex kopplingen mellan personaltäthet och kvalité är gör ju knappast argumentationen om att kraftigt begränsa eller helt ta bort vinstuttag i välfärden mindre aktuell.
*****
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar