tisdag 2 juli 2013

Stridsfrågorna

Foto: lidingoloppet.se
Igår kom det en SIFO-undersökning som klargjorde att väljarna anser skolan, sjukvården och jobben är det viktigaste frågorna i valet 2014. Detta är inga högoddsare. Skolan har varit på tapeten en lång tid. Jobben är alltid aktuella. Det såg man inte minst 2006 när Reinfeldt kunde dra valser om massarbetslöshet trots betydligt lägre nivåer än han själv lyckats nå under sin tid vid makten. För mig som skåning är det föga förvånande att sjukvården seglar upp som en toppfråga inför valet. Det gör mig både oroad och glad.

Oroad blir jag eftersom verkligheten ser ut som den gör. Människor kommer i kläm dagligen i den skånska sjukvården och kaoset är större än på länge. Det hela blir inte bättre av att det moderatledda regionstyret lever i sin egen lilla bubbla och hävdar att det hela inte är något annat än tidningsankor. I Stockholms läns landsting blundar borgaralliansen för miljardrullningar vid sjukhusbyggen, födslar på handikapptoaletter och vardagligt förekommande överbeläggningar. Allt under en annan Reinfeldts, nämligen Filippas, ledning.

Det som gör mig glad med att svenska folket nu rankar sjukvården som en av valets viktigaste frågor är att vi skånska socialdemokrater ligger helt rätt i denna fråga. För oss kommer en valrörelse som handlar om sjukvården att vara riktigt bra. Genom att fokusera på att rädda jobben i vården, skapa lugn i organisationen och med en finansiering via en skattehöjning på 60 öre kommer skåningarna se att vårt alternativ gör reell skillnad för den skånska sjukvården.

Ytterligare glädjande är att förtroendet för Socialdemokraterna är grundmurat i sjukvårdsfrågorna. Moderaterna däremot har stora problem på detta området. Inte ens Moderaternas egna väljare har störst förtroende för partiet i denna fråga.

Valet är långt ifrån avgjort och som Sören Holmberg tydligen har sagt i Almedalen under gårdagen så lär valet bli betydligt jämnare än vad opinionsundersökningarna idag ger för handen. Jag delar denna uppfattning och det kommer att rinna mycket vatten under broarna innan svenska folket går till val den 14 september nästa år. Sen kan man ju alltid diskutera hur mycket man ska tro på Holmbergs utsagor om valutgångar. 2008 var alliansen rökt och resten är som det heter historia.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar