tisdag 16 juli 2013

Stackars skattefuskare

Hundratals skattebrottslingar kan komma att släppas ur fängelset eftersom dom tidigare har betalat skattetillägg och därmed anses straffade för den företeelse som dom begått. EU godkänner inte det svenska upplägget med skattetillägg och fängelse. När någon har betalat skattetillägg ska dom släppas. I grund och botten innebär det att personerna har köpt sig fria. För en person som är dömd för misshandel, stöld eller mord har ingen möjlighet att betala sig från fängelsestraff. Men med det ekobrott som flest sitter i fängelse för är det alltså en annan visa.

Regeringen har fått kraftfulla signaler från EU om att det svenska upplägget inte har varit ok. Redan 2009 gjorde EU väldigt klart för regeringen vad som gäller. Nu, fyra år senare, har regeringen inte gjort ett dugg och därför är det "släpp fångarna loss, det är vår" som gäller. Det här är skamligt för det svenska rättsväsendet och det är pinsamt för regeringen. Ovanpå allt har nu HD beslutat att dom nya reglerna ska gälla retroaktivt. Något som i sig är väldigt ovanligt när det gäller brott och straff.

Dessvärre är det inte det enda som regeringen struntar i som får mycket märkliga konsekvenser. Inte nog med att man via sin flathet låter skattebrottslingar slippa ut ur fängelserna "en masse". Genom ren underlåtenhet mot EU hindrar regeringen massor av visstidsanställda att få fasta anställningar. Regeringen tillåter att visstidsanställningar staplas på varandra på ett sätt som till och med EU alltså reagerar på.

Prioriteringarna från regeringens sida är uppenbara. När det gäller skattebrottslingar är det tydligen ingen större brådska att sätta stopp för risken att dom släpps. Dessutom gäller hela paketet retroaktivt. När det gäller att sätta stopp för att anställda utnyttjas är det inte heller någon brådska. Däremot är regeringen beredd att gå i fullskaligt krig för att rädda snuset. Snacka om prioriteringar.

Det skulle vara oerhört intressant att höra hur det hade låtit om det förhöll sig åt andra hållet. Alltså att skattebrottslingarna skulle låsas in för mindre förseelser och på längre tid samt att reglerna kring visstidsanställningarna skärptes avsevärt. Jag antar att Annie Lööf och Jan Björklund hade blivit skogstokiga på anställningsfrågan och om man betänker Moderaternas grundinställning till skatt så borde ju skattebrottsling snarast ses som frihetskämpar än kriminella helt i Thomas Jeffersons och John Adams anda.  
Andra som är glada åt att släppas fria
Foto: hd.se

*****
 
Bloggat: Göran om visstidsanställningarna
 
Läs mer på Socialdemokraterna
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar