onsdag 24 juli 2013

Skandal på skandal men lösningen kan vara ganska banal.

Svårare än så är det inte och vattnet kan man skippa.
Foto: ts.skane.se
Att svensk fotboll har problem är helt uppenbart. Inte bara det att våra lag har svårt att klara sig i internationell konkurrens. Det kan jag leva med även om det är tråkigt. Men att våra arenor inte klarar av att upprätthålla säkerheten är ett problem som är många gånger större och som är helt oacceptabelt. Gång efter gång stormas planer och trots att bland annat Hammarby satsat på att anställa amerikanska fotbollsspelare som är både kvicka och tacklingssäkra så hände det som inte får hända igår. En pajas lyckades springa ända fram till Zlatan under Hammarbys match mot PSG. Det får bara inte hända. Att sen en av Hammarbys främsta profiler tycker att det är "kul" gör knappast saken bättre.

Hårdare lagar och straff är givetvis det som många tänker på som lösning. Jag personligen tror inte att det är det mest effektiva. Att man vill undvika stängsel och staket är också förståeligt. Men det finns fler åtgärder.

För den som har varit på t ex Guiseppe Meazza-stadion i Milano, mer känd som San Siro, är svaret ganska enkelt. Där finns stora vallgravar runt planen. I alla fall hade dom det under Champions Leauge-finalen mellan Bayern München och Valencia 2001. Det är helt omöjligt att ta sig över utan portabel bro eller en tre meters stege. Något som dom flesta inte tar med sig på en fotbollsmatch även om t ex både grishuvuden och mopeder har slängts in på planen genom årens lopp.

Att det här kostar en del är klart men i jämförelse med att hela sporten fläckas ner av skandal efter skandal och med tanke på att stora stormningar är svåra att stoppa till och med för polisen, som den vid cupfinalen tidigare i år, så borde kostnaderna snabbt tjänas in. Driftskostnaden för personal tillsammans med åtalskostnader och förluster i publikintäkter och reklam lär vida överstiga investeringskostnaderna på några års sikt.

Jag personligen är trött på att match efter match förstörs av pajasar som inte begriper vad fotbollen handlar om. Det är illojalt och kränkande mot alla oss som älskar fotboll att förstöra matcher på detta sätt och om inte folk själva förstår hur dom ska bete sig på en fotbollsarena så får vi väl hjälpa dom.

*****
 
Läs mer på SocialdemokraternaInga kommentarer:

Skicka en kommentar