fredag 26 juli 2013

Saknar man politik är den frågan perfekt

Foto: David Magnusson
Igår stod jag som bekant i Socialdemokraternas tält på Helsingborgsfestivalen. Bland annat hade vi en enkät om stadsutvecklingen och med tanke på ämnesområdet skulle man kunna tänka sig att Drottninggatan/Järnvägsgatan eller Ångfärjetomten skulle komma upp till diskussion titt som tätt. Men hör och häpna, inte en enda gång under fyra timmar diskuterade jag dessa två frågor. I Helsingborgs Dagblad får man ibland känslan av att det är dom enda två frågor som helsingborgarna är intresserade av men dessbättre är så inte fallet. Att Moderaterna väljer att göra det hela till en valfråga, trots att det blir en kamp mot väderkvarnen Länsstyrelsen, är för vår del förmodligen ganska bra.

För faktum är att dom människor som jag pratade med igår är betydligt mer oroade för att sjukvården i regionen är i kaos, att Helsingborg är en så extremt segregerad stad och att våra ungdomar saknar jobb. Igår kom arbetslöshetssiffror för landet som visade på 9,1 procents arbetslöshet. Med andra ord går det inte längre att bara prata om arbetslösheten som ett ungdomsfenomen. Arbetslösheten är ett faktum för allt fler svenskar i olika åldrar och för en regering som gått till val på att utvärderas på jobb är det en tung uppförsbacke att förklara varför man fullständigt misslyckas.

Men åter till Helsingborg. Jag förstår varför Moderaterna spelar in bollen om att göra Drottninggatan/Järnvägsgatan till en valfråga. Dom har ingen annan politik att driva. Det har man märkt under hela våren när fullmäktigelista efter fullmäktigelista i princip varit tom på politiskt kontroversiella förslag. Kronan på verket är det nu inställda fullmäktigemötet i augusti. Helsingborg är en stad med ca 133 000 invånare. Nog ska det finnas frågor att diskutera i fullmäktige varje månad då fullmäktige har planerat möte. Med detta i åtanke är Drottninggatan/Järnvägsgatan en utmärkt valfråga för Moderaterna. Problemet för deras del är att en gata i centrum knappast är det som folk i gemene man upprörs mest över. Framförallt inte när skolan kämpar med för låga resultat och små resurser, när jobben inte kommer och när luftföroreningar och buller påverkar människors hälsa.

Slutligen kan man konstatera att frågan om Drottninggatan/Järnvägsgatan eventuellt kan styra undan diskussionen om Väla i samband med "citydöden" vilket också är ett tungt skäl för M att driva frågan. Borgerligheten har sagt ja till i princip allt vad nytillskott heter på Väla medan vi i oppositionen varnat för just det som nu händer i centrum. Att då se träden men inte skogen passar M som handen i handsken.

*****
 
Bloggat: Peter J med ett riktigt bra inlägg om näthat eller inte näthat
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar