tisdag 9 juli 2013

M fixar det inte helt enkelt

Foto: val.se
I Stockholm är kaoset inom förlossningsvården ett välkänt faktum. Kvinnor har tvingats föda på handikapptoaletterna och utan smärtlindring. I Skåne är situationen inom just förlossningsvården inte riktigt lika illa än men sjukvården i sin helhet är i upplösningstillstånd och när semestern kommer blir saken knappast bättre.

För mig är detta oacceptabelt. Välfärden kan inte ta semester. Den ska fungera varje dag, året runt. I huvudsak är det en resursfråga. Hur mycket är vi beredda att satsa på att ha en väl fungerande vård även under sommaren? Att man gör vissa neddragningar på t ex planerade operationer är sin sak. Det är inget konstigt i det och dessutom finns det ibland medicinska skäl för att inte operera på sommaren. Men att förlossningsvården ska bli kaosartad bara för att löntagarna ska få sin lagstadgade semester är inte acceptabelt någonstans.

Det råder personalbrist redan från början i den skånska vården. Anställningsstopp parat med neddragningar på befintlig personalstyrka via "naturliga avgångar" gör att situationen blivit mörkare och mörkare ju längre tiden lider. För oss socialdemokrater är detta inte en rimlig väg att gå. Vi anser att den skånska vården måste få dom resurser den behöver för att klara av sitt uppdrag. Idag gör den nämligen inte det vilket ideliga tidningsrapporter ger för handen. Att sen Michael Sandin, dom skånska Moderaternas senaste tillskott i regionhuset, påstår att den skånska pressen bara hittar på ankor för att sälja lösnummer gör knappast saken mindre alarmerande. Krismedvetenheten har alltså inte infunnit sig överhuvudtaget i det moderatledda styret i regionen.

Om lite mer än ett år är det val. Då röstar vi bland annat om en ny ledning i våra landsting och regioner. Menar man allvar med att man vill se en förändring i fråga om resurser och kvalité inom den svenska sjukvården göra man bäst i att rösta för något annat än borgerligt ledda styren. I Skåne har dom bevisat att dom inte klarar av sjukvårdsfrågorna. Samma sak gäller i Stockholm. Dom har försökt i åtta år när valet kommer. Moderaterna fixar det helt enkelt inte. Precis som med jobben...

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar