tisdag 2 juli 2013

Kommer Moderaterna lyckas med det?

Foto: riksdagen.se
När man har varit borta ett tag från det snabba nyhetsflödet och bara har följt media sporadisk under nästan två veckors tid så tar det lite tid att komma in i rätt "flow" igen. Som tur är finns bloggosfären och Twitter att ta till för den som snabbt vill ha reda på vad det snackas om och vad som händer.

Peter Johansson, aka Röda Berget, skriver idag om att "Drevet går på Reinfeldt". Jag delar kanske inte riktigt uppfattningen om att det är ett drev som går. Att media tycker att Reinfeldt är tråkig går inte att jämföra med dom drev vi har sett mot t ex Juholt eller Mustafa. Men att Reinfeldt inte har det lätt just nu med sin profil är helt klart.

Johansson pekar på att media har ett annat tonläge mot Reinfeldt nuförtiden. Förr var det rena idolporträtten som målades upp. En hungrig, idérik och nyskapande statsminister med stort statsmannaskap var standardbilden i våra stora morgontidningar. Även en del av kvällspressen hängav sig till denna dyrkan. Men som Johansson antyder så är det inte lika lätt längre för statsministern. Media vill ha något nytt och fräscht. Frågan är bara vad.

Reinfeldt kommer köra ett val till. Något annat vore mycket anmärkningsvärt och tiden för att hinna avgå innan valet är förbi. Den ende som från dag ett skulle kunna efterträda Reinfeldt är Anders Borg. Detta eftersom Borg dels har erfarenheten som krävs efter sju år som finansminister, dels eftersom Borg sitter på Moderaternas trumfkort i valet, ekonomin. Sannolikheten för att ett skifte skulle ske innan valet är dock enligt min mening mer eller mindre noll.

Istället kommer vi förmodligen att se en upptrappning av dom ekonomiska frågorna. Hittills har det varit regeringsfrågan som Moderaterna har riktat in sig på. Vem ska S regera med? Men i takt med att borgaralliansen blivit allt mindre i opinionsmätningarna så blir den här retoriken allt mindre trovärdig. Även om C och KD klarar sig kvar så kommer inte en högerallians att vara trovärdig med mindre än ca 45+ procent av väljarnas stöd. I alla fall inte så länge S, V och MP är väsentligt större.

Att Moderaterna i ett sådant läge vill få valet att handla om ekonomin, där dom har ett grundmurat förtroende, är varken en speciellt vild gissning och inte heller särskilt konstigt. Den stora frågan är bara hur dom ska lyckas med det när dom misslyckats med jobben, skolan och ett antal andra områden som infrastruktur, välfärdsfrågorna och miljön.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar