onsdag 17 juli 2013

Jag har läst "Och allt skall vara kärlek" av Kristian Lundberg

 
Ytterligare en tågresa ligger nu bakom mig och därmed också ytterligare en bok. Denna gång är det Kristian Lundbergs "Och allt skall vara kärlek" som stod för underhållningen. Boken, som är på ca 170 sidor i pocketformat, är en fristående uppföljare till Lundbergs välförtjänt hyllade bok "Yarden". Det Lundberg inte fick med i "Yarden" försöker han här på ett lite annorlunda sätt att berätta. Det är, som man förstår, en bok om kärlek men också om Lundbergs tankar kring sin uppväxt och kring sin tid på Yarden*. Boken utspelar sig givetvis i Malmö och det gör att i alla fall jag känner igen mig och uppskattar läsningen lite extra.

Boken är inte lika bra som "Yarden". Har man inte läst "Yarden" är det också tveksamt om man uppskattar den fullt så mycket som man gör med lite förkunskaper. För även om den är fristående så är den sammanlänkad och Lundberg refererar ofta till händelser och personer som förekommit i "Yarden". Men "Och allt ska vara kärlek" är fullt läsbar även om det skulle vara det första man läser av Lundberg.

För mig är Lundbergs historia väldigt gripande. Hans resonemang kring kärleken träffar dock inte mig på alls samma sätt som hans beskrivningar av sin uppväxts Malmö. När han berättar om "vänner från förr" som numera allt som oftast är hemlösa, utslagna eller rent av döda så känner jag hur det på många sätt tangerar min egen historia. Inte för att jag hade exakt samma sorts problem som Lundberg men jag känner igen "tänket", sättet att resonera och ödet som drabbade många av mina vänner, bekanta eller bara folk jag kände vid namn.

Mitt råd för den som vill läsa Lundberg är, som ni nog förstått, att börja med "Yarden". Därefter är "Och allt skall vara kärlek" en bra idé. Men krisar det och man nu inte skulle ha tillgång till eller ork att läsa "Yarden" så strunt i den och gå rakt på den här boken.


*Yarden kallas det område i Malmö hamn där nya bilar lastas om till fartyg för vidare transport i världen

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar