söndag 21 juli 2013

Ett korkat förslag

Foto: wikipedia.org
Regeringens utredare föreslår en sänkning av studiebidraget till gymnasieelever med 740 kr om året. Det skulle spara totalt 240 miljoner kronor. Något egentligt skäl till sänkningen ger inte nyhetsrapporteringen för handen men i en tid då statens ansvar ska minska och skatterna ska sänkas så är varje krona värd att spara in på antar jag.

Att spara på gruppen gymnasieelever är mycket märkligt. För det första har regeringen redan sparat in på själva skolgången. Fram till 2015 rör det sig om ca 1,9 miljarder eller mer konkret 4 000 lärare. Nu vill man då, för det andra, även spara in på elevernas möjligheter att försörja sig. För med tanke på vilken situation många elever befinner sig i så är studiebidraget den enda inkomst dom har. Med en ungdomsarbetslöshet på 25 procent är det mycket svårt för ungdomar som faktiskt redan har en heltidssysselsättning att få arbete vid sidan av. Såväl arbete under terminerna som sommarjobb är svårt att få. Det första, arbete under terminerna, kan man även fundera på om det ens är önskvärt.

Gruppen ungdomar är också en dum grupp att spara på rent strategiskt. Dels på kort sikt eftersom ungdomar har en tendens att spendera sina pengar vilket bidrar till att stimulera ekonomin, dels på lång sikt eftersom ungdomarna är vår framtid och därmed dom som ska stimulera ekonomin även på medellång och lång sikt.

Att investera i deras så kallade humankapital är dessutom helt avgörande för Sveriges framtida konkurrenskraft. För att inte tala om ungdomarnas egna möjligheter och deras livskvalité. Att någon tvingas (eller känner sig tvingad) att hoppa av gymnasiet för att dom upplever svårigheter med att få pengarna att gå ihop är en katastrof för samhället som helhet när vi vet att gymnasiekompetens är en av dom enskilt viktigaste faktorerna för om man får jobb eller ej senare i livet.

 Anders Borg vänder just nu på varenda krona för att hitta utrymme för nya skattesänkningar i valrörelsen. Något annat recept har inte moderatregeringen. Men att spara på vår framtid bara för att man vill införa ytterligare jobbskatteavdrag är inte bara snålt. Det är rent ut sagt korkat.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Att delvis inkomstanpassa bidraget så att gymnasister från låginkomsttagarfamiljer får mer bidrag tycker jag känns helt rätt. Man kommer ju själv ihåg vilka stora skillnader det var jämfört med klasskamrater från välbärgade familjer. Däremot bör man inte ge mer pengar till gymnasister med barn.

  Samma sak borde ske med barnbidraget där detta trappas ner för att helt avvecklas för höginkomsttagare. Besparingen detta ger läggs på bättre villkor för sjuka och arbetslösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att man ska inkomstpröva studiemedlen. Det är inte automatiskt så att man får mer pengar i fickan som tonåring bara för att ens föräldrar har det bättre ställt. Jag fick mitt studiemedel under gymnasieåren och ville jag har mer pengar fick jag jobba. Mina föräldrar var att betrakta som medelinkomsttagare.

   Radera