tisdag 16 juli 2013

En tystnadens rädsla

Foto: http://frontpagemag.com
SVT Sydnytt har med anledning av den kris som råder inom den skånska vården försökt få tag på företrädare för den politiska majoriteten i Region Skåne. Styret består av dom fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet. Tystnaden från dom ansvariga politikerna har nu gått så långt att professor Lennart Lundquist, en av Sveriges mest välkända och respekterade professorer i statsvetenskap, uttalar sin oro över den tystnadskultur som sprider sig i regionens ledning.

Fenomenet är välkänt och sedan länge påpekat av bland annat oss socialdemokrater. Vi har under en längre tid pekat på hur högerstyret i Region Skåne har försökt undgå att ta det ansvar som dom rätteligen bör ta. Bland annat skickas tjänstemän fram för att ta jobbiga möten, beslut fattas på delegation och en genomgående arrogant stil präglar den så kallade femklövern. Ta bara regionrådet Michael Sandins (M) inställning till kaoset i sjukvården. Han kallade det hela för tidningsanka och skällde ut oppositionen efter noter ifrån fullmäktigesalens talarstol.

Samtidigt som denna tystnadskultur breder ut sig i toppen verkar ledningens försök till mörkläggning även direkt ut i verksamheterna. Idag kan man läsa om att Daniel Hedén, S-politiker från Malmö sittandes i bland annat regionstyrelsen och vårdproduktionsberedningen, har blivit nekad att göra ett verksamhetsbesök på KK i Lund. Detta med hänvisning till (och håll i er nu) patientsäkerheten (!). Hedén som till och med har blivit ombedd att besöka enheten av personal som arbetar där blir alltså av cheferna på kliniken nekad att göra just det som bland annat Gilbert Tribo (FP) menar att högern gör mest hela tiden. Tydligen är alltså inte folkpartister och andra borgare lika farliga för patienterna som socialdemokrater är. Eller är det helt enkelt så att direktiven är tydliga. Stäng ute oppositionen och media så långt det går?

Att högern tillsammans med MP är oroliga för att makten ska glida dom ur händerna nästa val är helt uppenbart. Det har jag full förståelse för. Men att ta steget till att sluta ta ansvar för vad man har ställt till med och sen försöka tiga ihjäl det hela genom att hindra media i deras granskning och genom att stänga ute oppositionen från insyn i verksamheterna är inte värdigt ett demokratiskt land som Sverige. Det är en skrämmande utveckling vi ser såväl i verksamheten som i politiken i Region Skåne.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar