fredag 5 juli 2013

Det ser inte nå vidare ljust ut

Foto: studerasmart.nu
Anders Borg ser mörkt på jobbtillväxten framöver. På ett seminarium i Almedalen presenterade han nya prognoser som visar att det blir fortsatt tufft. Om detta kan man läsa på SVT Text. Bland annat väntas arbetslösheten i år bli en tiondel högre än tidigare bedömningar från Finansdepartementet. Det kan låta lite men för dom tusentals människor som drabbas av denna "tiondel" så är det förödande. Varje arbetslös människa är ett såväl personligt som samhälleligt misslyckande.

När man hör Borgs uttalanden om att dom föreslagna yrkesintroduktionsanställningarna bara kommer att ge några tusentals jobb dom första åren i kombination med Björklunds utspel om lärlingsplatser, som ska vara fullt utbyggda till 2020,  så framträder en helt annan bild än vad den moderata propagandan vill ge sken av. Jobbpakter som sprack, politik som går på tvärs med vad som tidigare sagts och gjorts och ständiga anklagelser mot Socialdemokraterna är den moderata melodin. Några nya jobb lär det inte skapa och något vidare trovärdigt är det inte.

Bristen på konkreta förslag på det ekonomiska området gör att trovärdigheten i den moderata politiken är noll. För den som såg Socialdemokraternas ekonomisk-politiska seminarium i Almedalen igår så står det klart att det behövs betydligt mer än lärlings- och praktikplatser för att lyfta Sverige ur massarbetslöshetens klor. En kraftfull ekonomisk politik med satsningar på infrastruktur och efterfrågestimulanser är en viktig del i en sådan politik. Där har jag stort förtroende för att den av Mårten Palme ledda jobbkommissionen kommer att komma fram till betydligt mer än bara "Österrike har ett lärlingssystem som fungerar väl".

För den fulla sysselsättningen som varit rådande i Sverige handlade aldrig om lärlingsplatser. Den handlade om riktiga jobb inom offentlig och privat sektor och om en ekonomisk politik där den fulla sysselsättningen var det övergripande målet. I det ligger utmaningen. En politik för full sysselsättning formad efter 2010-talets förutsättningar.

*****
 
Bloggat: Roger 1 och 2, Peter J, Martin
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. En full sysselsättning kräver en annan uppriktighet när det gäller jobbskatteavdragen. Och jag förstår ärligt talat inte en partiledare för S som menar att vanligt folk har 60000 kr i inkomst. För mig är vanlig inkomst kring 30 000 kr, och alla över det måste förlora sina jobbskatteavdrag, för att vi ska kunna satsa på en utbyggd offentlig sektor. Och för att kommuner och landsting ska få dels retroaktivt och i fortsättningen en vanlig kostnadsuppräkning av de medel de får. Den nuvarande s-oppositionen är så otrovärdig att vi kommer få än mer problem med missnöjespartiet SD som inte i första hand är rassister utan missnöjda. Andreas Altermann , www.altermann.se

    SvaraRadera