måndag 1 april 2013

Kommer S att gå framåt även efter kongressen?

Hur ser vägen fram ut?
Foto: familyfood.se
Två dagar kvar till kongressen och ytterligare en mätning visar att S har gått fram. Antagligen beror detta på en mix av många saker. S har presenterat många bra förslag under vintern, partiet har slutit upp bakom sin partiledning och Moderaterna har gjort en högergir med Billströms rasretorik som kronan på verket. Det vore märkligt om inte S hade tagit några kliv framåt i opinionen efter dom senaste månadernas politiska utveckling.

Men nu är det kongress och frågan är vad som kommer att ske där. Den mediala bilden av kongressen kommer att bli viktig. Blir det en kongress där kompromissvilja präglar samtalet kommer partiet att sluta upp bakom partiledningen än mer och självförtroendet kommer att öka ytterligare. Blir det istället uppslitande strider om detaljer där ingendera parter är beredda till kompromiss så kommer bilden att bli en annan. Jag tror på det första. Det vore mycket olyckligt om låsningar i debatten leder till att många ombud åker hem till sina distrikt som förlorare. Konsekvenserna av att en sådan känsla sprids i delar av partiet vore förödande.

Jag har ändå en känsla av att partiledningen kommer att lyssna. I frågan om vinster i välfärden finns alla möjligheter att komma fram till ett bra beslut. Även om DN:s artikel igår inte är helt sanningsenlig i sin utformning så visar den ändå på att många är kompromissvilliga om man möter en kompromissvillig ledning. Det vore också mycket märkligt om Stefan Löfven, pragmatikern och förhandlaren, skulle ha surrat sig så hårt runt masten att partistyrelsen inte kan förflytta sig alls. För det kan väl inte vara så att pragmatismen endast gäller gentemot andra partier, i värderingsfrågor och i relation till genomförda borgerliga reformer? Det måste väl ändå vara internt i partiet som pragmatismen i ledarskapet är som starkast och kompromissviljan som störst?

Avslutningsvis vill jag citera Lena Sommestad som bloggade briljant igår. Lena skriver:

"Jag frågar mig om vårt uppdrag som socialdemokrater inte längre är att driva politik för jämlikhet och alla människors lika värde? Är det istället anpassning till rådande orättvisor som gäller?

Ytterst handlar detta om partiets trovärdighet. Det räcker inte att vara ett parti med starka värderingar. Värderingar måste också förverkligas genom politiska beslut och långsiktigt samhällsbyggande."

*****
 
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Media: Paggan slutar
 
Bloggat: Peter H
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Ska man döma av hur man anpassat sig till M skulle jag vilja påstår att det är anpassning till rådande orättvisor som gäller.

    Ska bli intressant och se om man vågar bryta sig loss från M som riktmärke men fokus verkar främst vara att locka till sig de välbeställda barnfamiljer som numera röstar på M.

    SvaraRadera