tisdag 5 mars 2013

Statens finanser stavas Borg och där tar det slut

Sådär för ekonomin i Stockholm
Foto: stockholmprojekt.blogspot.com
Jag skrev i morse om att krisstämningen börjar sprida sig över landet. En starkt bidragande orsak till detta är situationen i Stockholm. Efter sex år med moderat vanstyre där offenliga tillgångar har skänkts ut till hugade spekulanter så börjar sprickorna i fasaden bli allt mer synliga. Tydligast märks detta inom sjukvården. Filippa Reinfeldts klämchecka leende och självgoda attityd räcker inte längre till för att dölja bristerna i verksamheten och i ekonomin. Vårdplatser saknas, finansieringen gungar och förtroendet rasar. I likhet med sina skånska partikompisar har Reinfeldt ständigt förnekat alla problem och hela tiden anfört valfrihet och ansvar som argument för varje förändring som sker.

Nu visar det sig att det ekonomiska läget i Stockholms läns landsting är i en mycket besvärlig situation. Kreditbetyget riskerar att ryka all världens väg efter att den borgerliga ledningen lekt med så kallade OPS-modeller och därmed struntat i konkurrensen vid bygget av Nya Karolinska. 52 miljarder till riskkapitaliser. Men inte nog med det. Stora förändringar ska göras på andra sjukhus för att hantera det faktum att 200 platser försvinner i och med mastodontbygget av Nya Karolinska. Dessa förändringar är nu mycket osäkra eftersom finansieringen har börjat svaja.

I Skåne har högern ihop med Miljöpartiet kört ekonomin fullständigt i botten. I Stockholm spelar man med belopp som riskerar att ge skattebetalarna en saftig nota och där risken för långtgående ekonomiska konsekvenser är stor. För ett parti där ordning och reda i ekonomin har stavats Borg under många år är detta högst anmärkningsvärt. Det är även mycket talande för att Moderaterna verkligen menar allvar med ordning och reda i statens finanser. Alla andra offentliga finanser struntar dom fullständigt i.
 
 
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar