fredag 29 mars 2013

Sparalinjen funkar inte

Inte alltid det bästa!
Foto: ungkonsument.se
IMF varnar för att Slovenien är EU:s nästa krisland. Företagssektorns skuldsättning är (för) hög. Att denna skuldsättning med all säkerhet kommer att dumpas i knäet på staten och därmed på skattebetalarna är ett allt för välkänt scenario. Att Slovenien nu riskerar att krascha ordentligt är problematiskt av många skäl. Dels är ytterligare krisländer illa i sig, dels vore det mycket illa om ett ytterligare land på Balkan börjar krisa. Regionen är Europas mest instabila hörn och det sista som behövs där är mer problem. Slovenien är också på många sätt det goda exemplet på Balkan vilket ytterligare skulle försvåra läget i regionen.

Vad som gör situationen än värre är att det kommer signaler om att Tyskland börjar hacka. Tyskland är den europeiska motorn och även om den motorn har gått på sparlåga så har den ändå gått jämnt. Om nu den tyska ekonomin skulle börja krångla så kommer krisen att gå in i ett helt annat läge. Det är ett mardrömsscenario vi tala om i så fall.

Det skulle dock inte förvåna mig om krisen faktiskt sprider sig norrut i Europa. Sparalinjen som Tyskland och andra nordeuropeiska stater, däribland Sverige, har ägnat sig åt bör i rimlighetens namn innebära försämringar i tillväxten även i våra länder. För att fortsätta på motorliknelsen så måste man ju fylla på bränsle då och då. Man kan inte strypa bränsleflödet och hoppas på att medvinden ska ta oss över krönet.

Att den svenska inhemska efterfrågan än så länge hålls uppe tack vare att hushållen handlar på är tur för om hushållen börjar dra åt svångremmen så ligger vi riktigt illa på det. En sak som skulle kunna få detta att inträffa är om det kommer kraftiga signaler på att Tyskland har problem. Jag hoppas innerligt på ett maktskifte i Tyskland i höst. En ny expansiv ekonomisk politik måste till för att inte krisen ska sprida sig norrut i Europa. Jag hoppas dom tyska väljarna inser det.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

  1. Kom med ett konkret förslag!
    OK... Det är inte så lätt...
    Jag har ett...
    Höj Grundavdraget två-tre gånger...
    Det skulle ge folk i de lägsta inkomstgrupperna mer pengar att röra sig med och de använder inte sina medel till en Thai-resa utan till att köpa litet nya kläder eller äta litet bättre...
    Men vi har en märklig förmåga att bortse från se konsumtionssvagaste och deras behov utan bara att de är prasiter, ett"white trash"...
    Oavsett hudfärg, så att säga...
    Annars så håller jag med, krisen måste komma...
    Frågan är om vi klarar den såpass bra som spanjorer och andra för de har ju en helvetes arbetslöshet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har förslag här:

      http://socdemola.blogspot.se/2013/03/lage-att-borja-ifragasatta.html

      http://socdemola.blogspot.se/2013/03/kommer-vi-socialdemokrater-vaga-vara.html

      Det finns mer i bloggen om du tittar tillbaka.

      Jag tror också på olika former av stimulanser för låg- och medelinkomsttagare. Transfereringar i likhet med höjt barnbidrag och förstärkt A-kassa är två konkreta förslag som fanns i S-budgeten 2012.

      Radera
  2. Hmmm....
    Då jag levt med det svenska systemet hela livet och funnit att just nu så är det systemet utlevat, så att säag, så krävs nygamla lösningar i en värld där svenskt samhälle inte längre är som förr...
    Men mina funderingar runt grundavdraget, som ju frigör individen, och inte bara de som har goda inkomster utan även de som nu är i en slavsituation, så förundrar det mig att man särskilt från S inte ser dessa problem utan tycks leva kvar i en tid (före 1995) som inte finns längre..
    Grundavdraget låstes nominellt av Sträng då han ville få väck låglönejobben från den svenska arbetsmarknaden. Vilket lyckades.
    Men kan vi ha en sådan politik idag?
    Och sedan måste vi inse att politiken måst förändras med tidens gång, vilket tyx vara ett genomgående problem för alla...
    Vad som förundrar mig är att S inte ser att Alliansen utnyttjar -politiken för attköra ner låglönetagare i fattigdom..
    (Jag pratde med en kvinna på ett fik, hon hade 11 000kr per månad i lön och det skattar hon på)
    Om man som löntagare är beroende av bidrag för sin överlevnad, på grund av att man skattat in för mycket till samhället så har man satt folk i en slavsituation och det har nuvarande regering utnyttjat då de inte vill hjälpa låglönegrupperna och även S tycks vilja ha kvar förhållandet...
    Omoraliskt, tycker jag..
    Så om ingen vänster vill resonera om frågan så ser jag bara vänsterdebattörer som opportunister som är ute för att sko sig själva...
    (Jag har under årwn sett alldels för många sådana särskilt inom S..ja, även V..)
    Det blev mycket detta, men jag är nog en underdog, oavsett vems ben jag närmar mig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att ditt resonemang kring låglönejobben är intressant. Det bästa sättet ett motverka dessa är att höja reservationslönerna. Det görs genom bland annat 80 % till 80 % i A-kassan och genom goda försäkringsvillkor i sjukförsäkringen. Det görs också genom att likställa beskattningen mellan arbetsinkomster och andra inkomster t ex pension, a-kassa m.m. Rätt till heltid, deltid som möjlighet är också ett effektivt sätt att höja inkomsterna för lågavlönade grupper.

      Jag avfärdar inte ett höjt grundavdrag men jag tror man ska börja i andra änden, dvs att höja inkomsterna. I annat fall riskerar vi att skapa ett avdragssystem där låga löner kan motveras eftersom staten hela tiden möjliggör dom med höjda avdrag.

      Lönebildningen i sig är en fråga för arbetsmarknadens parter.

      Radera