tisdag 19 mars 2013

Nya Moderaterna, no more!

Foto: dn.se
Tobias Billströms (M) klavertramp är uppmärksammat, omtalat och utskällt. Nu uttalar sig Fredrik Reinfeldt och menar att Billström uttalat sig olämpligt. Att börja prata med anspelningar på ras är inget som funkar i PR-maskineriet och därför ryter Reinfeldt till efter en tids tystnad. Vad Reinfeldt säger är att Billström har gjort flera felsteg på sistone. Vad han menar med det här tål att funderas på. För Reinfeldt själv har ju uttalat sig om etnicitet förr och därmed kan det alltså inte vara där skon klämmer. Grovheten i att tala om "etniska svenskar mitt i livet" skiljer sig bara marginellt ifrån att prata om "blonda och blåögda". Själva kärnan i budskapet är ju att rasbegreppet är en legitim argumentationslinje och att ras har betydelse.

Den minnesgode kommer också ihåg att det verkligen inte är första gången som Billström ger uttryck för åsikter av det här slaget. Det har faktiskt varit så illa med anledning av irakiska flyktingar och boenden i Vellinge att LUF krävt Billströms avgång så sent som 2011.

Att det finns gott om moderater som snurrar runt i det bruna träsket är helt uppenbart. Bland annat Markus Mattila har påmint om Billströms tidigare volym- och flödesuttalanden, om Reinfeldts etniska svenskar, om Thomas Böhlmarks påhopp på Nalin Pekgul, om Kent Perssons försvar av Billströms uttalanden och om Beatrice Asks försvar av polisens metoder inom REVA-projektet.

Till detta kan man lägga Bo Frank i Växjö som tydliggjort sin ståndpunkt i frågan i Dagens Samhälle för någon vecka sedan. Frank säger bland annat att "vi kan inte ha en kombination av världens mest generösa bidrag och den mest generösa flyktingpolitiken i Europa". Frank gör alltså en tydlig anspelning på att det är bidragen som skulle vara det som asylsökande eftertraktar. I samma tidning konstateras att moderata KS-ordföranden runt om i landet är klart mycket mer kritiska till invandringen än vad t ex S- och C-företrädare är. Moderatledda kommuner är också klart sämre på att ta emot flyktingar än vad övriga kommuner i landet är. I dom tio starkaste M-kommunerna i landet togs det under perioden 2005-2012 emot 6,7 flyktingar per år och 10 000 invånare. I icke M-styrda kommuner var motsvarande siffra 25,3 per år och 10 000 invånare.

Enskilda kommunala kommunföreträdare som t ex Björn Schaerström ägnar sig också åt att prata om favorisering av flyktingar som tar sig till Sverige och om att hjälpa "på plats". En argumentation som hämtas ute på den högerkant som dom nya Moderaterna har gjort allt för att skärma sig ifrån.

Billströms uttalanden återkommer med en regelbundenhet som tydligt visar att det inte handlar om några "felsteg". Det handlar om en uppfattning och en åsikt som bara går att klassa som rent rasistisk. Fredrik Reinfeldt förstår detta men eftersom att han själv har gett uttryck för liknande åsikter så är det svårt för honom att sparka ut Billström. Ett andra tänkbart alternativ är ju att Billström faktiskt säger precis det han ska säga. Att Moderaterna är oroliga för den direkta väljarströmmen mellan M och SD är helt uppenbart. Ser man Billströms uttalanden i ljuset av det blir dom mer logiska. Det tredje alternativet är att Billström har för stor betydelse som person för att Reinfeldt ska kunna sparka honom. Billström är en av dom ministrar som suttit längst i Reinfeldts regering och som sådan har han givetvis en tyngd och en erfarenhet som det inte är helt lätt att klara sig utan.

Vad det här får för konsekvenser är för tidigt att uttala sig om. Att Moderaterna trycks högerut av det hela är dock helt uppenbart. Man kan ju fråga sig hur dom mittenväljare som i valen 2006 och 2010 röstade på Moderaterna känner inför den förda retoriken. Jag gissar på något i still med "nya Moderaterna, no more".

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Martin, Peter J och Rasmus
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Bara för att den nuvarande regeringen är inkompetent så innebär det ju inte med automatik att man röstar på S bara för att de är mindre inkompetenta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, man ska rösta på S eftersom det är det parti som har bäst politik.

   Radera
  2. Känns snarare som ett val mellan pest eller kolera.

   Radera
  3. Därom är vi oense. :)

   Radera