onsdag 20 mars 2013

Moderat (M)oras i Skåne och Sverige

"Att vara moderat just nu"
Foto idrottonline.se
Högerns moras rullar vidare i Region Skåne. Deras politik har redan lett till att Förvaltningsrätten har stoppat beslut, det har redan lett till anställningsstopp, det har redan lett till att personal har sagt upp sig i protest, det har redan lett till kraftig kritik från såväl Socialstyrelsen som Arbetsmiljöverket och det har lett till att skapa stor splittring inom den styrande femklövern. En femklöver som består av M, C, KD, FP och MP. Nu riskerar den borgerliga politiken att leda till att BIVA, dvs barnintensivvårdsavdelningen, blir av med sitt avtal om rikssjukvård.

Sjukvården i Skåne förfaller inför våra ögon och för somliga borgare har detta blivit för mycket. Andra i femklövern väljer att lufta sina hjärtans mening om sjukvårdspersonalen och får pga detta träda tillbaka. Folk som säger saker som helt uppenbarligen präglar dom interna diskussionerna i femklövern får inte stanna kvar.

Men splittringen inom borgerligheten stannar inte vid splittring partierna emellan. Även inom partierna är splittringen uppenbar. Detta gör sig mest påmint inom det största partiet Moderaterna. Att M har interna problem är helt uppenbart. För en tid sedan gick en tung moderat som Jerker Swanstein ut och kritiserade sina partikamrater inför öppen ridå. Swanstein är dock side-steppad inom Skånemoderaterna så det rann ganska snabbt ut i sanden.

Dagens utspel från Pia Kinhult kan dock inte ses som något annat än en tydlig splittring i partiet. Kinhult är nämligen inte vem som helst. Kinhult är regionstyrelsens ordförande och Skånes tyngsta moderat. Den hon kritiserar är ingen lättviktare heller. Carl-Johan Sonesson är Moderaternas tyngsta sjukvårdspolitiker i Skåne och när han för några dagar sen gick ut och klargjorde att han inte sa "rabiat nej" till skattehöjningar så var det nog en och annan som höjde på ögonbrynet. Sonesson står kvar vid sina synpunkter trots Kinhults försök till dementi idag och konflikten är ett faktum. Att Sonesson värnar den interna demokratin och vill låta fullmäktigegruppen avgöra är inget som faller Kinhult i smaken.

Inom Moderaterna i allmänhet och inom Skånemoderaterna i synnerhet verkar det råda "hela havet stormar". Fredrik Reinfeldt kritiserar sin migrationsminister och har fullt upp med att hålla ordning på resten av kabinetten. Filippa Reinfeldt och Christer G Wennerholm har uppenbara problem med intern kritik och medborgerligt missnöje i Stockholm. Pia Kinhult och Michael Sandin får utstå kritik och misstro ifrån såväl partikamrater som ifrån skåningarna på löpande band.

Det är knappast en bild av regeringsduglighet och kompetens som träder fram när man börjar granska Moderaterna i sömmarna. Det är helt uppenbart att PR-maskineriet har kört fast och att dom dagspolitiska utmaningarna i form av verkligheten har kommit ikapp M. Det ser tungt ut inför valrörelsen för Sveriges största högerparti.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
 
Bloggat: Region Skåne om BIVA, Göran om jämställdhet
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar