![]() |
Foto: blogg.aftonbladet.se |
Dom stora frågorna inför kongressen börjar också bli allt tydligare. På mitt område som är ekonomin så finns det mycket att fundera över. En sak som definitivt kommer att diskuteras är överskottsmålet. Detta strama finanspolitiska verktyg blir allt mer ifrågasatt av ekonomer runt om i landet och till och med regeringen börjar slira på det även om Moderaterna i sin senaste arbetsgruppsrapport (vilken i ordningen?) betonade att överskottsmålet inte skulle röras. I ett läge när ekonomin skriker efter en expansiv finanspolitik är det orimligt att använda ett ramverk som skapades på 1990-talet för att hantera ett helt annat ekonomiskt läge.
En annan fråga som kommer att diskuteras är frågan om penningpolitiken och inflationsmålet. Diskussionen kommer kanske inte bli den dominerande men jag tror att ett frö kommer att sättas på kongressen. Det är inte rimligt att en passiv riksbank misslyckas med sitt mål år ut och år in. Dessutom måste man ifrågasätta värdet av att prata om full sysselsättning när en låg inflation prioriteras före en låg arbetslöshet i alla lägen. Att införa ett sysselsättningsmål i statsbudgeten är givetvis ett första mycket bra steg men det krävs mer. Man kan göra både och.
Vi får se hur långt vi kommer att nå på den här kongressen i frågan om finans- och penningpolitiken. Min ambition och förhoppning är att vi kan ta ett antal steg framåt mot en mer expansiv ekonomisk politik för att på allvar kunna nå fram till målet om full sysselsättning. Skillnaden mellan 2008 och idag är att nu har vi stöd av ett stort antal ekonomer som explicit ifrågasätter både finans- och penningpolitiken. Såväl på internationell som nationell nivå. Det talar tungt för att det nu är rätt läge att ta nästa steg i den ekonomiska politiken.
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
*****
Läs mer på Socialdemokraterna
S är för full sysselsättning men har än så länge ingen politik som klarar detta. Hur ska man klara av att hålla nere reallöneökningarna när man har full sysselsättning? Till en början kan det fungera att med hjälp av högre inflation hålla nere reallöneökningarna men efter några år kan man få accelerande inflation.
SvaraRaderaDet är lätt att säga att man prioriterar full sysselsättning men det är inget parti som kan förklara hur man ska hålla nere löneökningarna när det är full sysselsättning.
Det där är en oerhört intressant fråga. Jag tror man måste fundera mycket mer på investeringarnas roll i ekonomin. Genom ökade investeringsnivåer, arbetstidsförkortning och bejakning av strukturomvandlingarna kan man hantera mycket av dom risker som uppstår. För där är ingen naturlag som säger att vi ska ta ut ökad produktivitet i ökade vinster eller skenande reallöneökningar.
RaderaPå bostadspolitikens område verkar det inte vara problem att föra en politik på 1800-talsnivå så varför då hacka på en finanspolitik som i sammanhanget får betecknas som modern känns inkonsekvent. Kanske är det möjligheten att utse Riksbanken till syndabock som lockar?
SvaraRaderaNu styr ju borgarna landet sedan sju år tillbaka så 1800-talspolitiken är deras förtjänst.
RaderaOch du menar att S har kommit med revolutionerade förslag för att åstadkomma de nödvändiga förändringarna inom detta område?
RaderaInom S finns det ett ifrågasättande av den ekonomiska regim som har varit rådande dom senaste 20 åren. Borgarna kör på i samma misslyckade hjulspår. Du får följa diskussionerna på kongressen nästa vecka och höra mer.
Radera