tisdag 5 mars 2013

Krisstämningen sprider sig i Sverige

En av anledningarna till att S förlorade valet 2010 var att den bild som vi målade upp av landet inte stämde överens med väljarnas uppfattning om läget. Vi pratade om skadliga skattesänkningar, om urholkade trygghetssystem och om sprickor i välfärden. Av detta såg somliga mycket, andra lite mindre och dom flesta såg ingenting alls. Sjukförsäkringsreformen hade precis börjat "verka" vilket fick tydliga konsekvenser för valutgången genom framförallt det välkända "Klamydiabrevet", arbetslösheten upplevdes som under kontroll och Jan Björklunds löften om att "det snart vänder" för svensk skola lät fortfarande trovärdiga. Man skulle kunna säga att vi socialdemokrater låg lite före i den politiska cyklen.

För om man ser ut över Sverige idag och slår upp dagstidningarna runt om i landet så kan man ganska snabbt konstatera att kommuner och landsting tvingas till skattehöjningar för att klara ekonomin, arbetslösheten har stigit, försörjningsstöden sjunker inte, skolresultaten har inte vänt och sjukvården i två av våra största landsting är i fullkomlig kris. Bilden av att någonting har gått sönder i Sverige under det borgerliga styret börjar sätta sig hos folk och det syns om inte annat i dom opinionsmätningar som vi matas med till leda. Men även i internationella mätningar sjunker våra resultat inom såväl skolan som sjukvården och välfärdssamhället har hamnat i en allt brantare nedåtgående spiral.

Jag tror inte att socialdemokratin är betjänt av att gå ut i en valrörelse och bara prata om att allting går åt pipsvängen. Man vinner val på att prata om vad man själv vill och om vad man vill göra bättre. Folk vill framåt, inte bakåt. Men i takt med att kriskänslan sprider sig när människor skickas hem ifrån sjukhusen allt för tidigt, när stora omorganisationer sker utan eftertanke för att dölja bristerna i verksamheten och när skolresultaten för just dina barn inte blir som du hade förväntat dig så skapas också jordmån för att tala om det missnöje som finns.

Att jobben är en självklar valfråga är helt klart. Skolan och sjukvården kommer med all säkerhet också att bli valfrågor. Med tanke på hur borgarna har misslyckats i alla dessa tre frågor så ska det mycket till för att ett svagt och splittrat högeralternativ ska vinna sitt tredje val på rad.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar