söndag 24 mars 2013

Kan M vända det här?

Foto aftonbladet.se
Att borgerligheten har problem är helt uppenbart. Maramö blev inte det där lyftet som många borgare hade hoppats på. Moderaterna har sett sina sämsta siffror i opinionsmätningarna sedan valet 2010 och till skillnad från förra mandatperioden så är det nu M och inte S som verkar vara inne i en fallande trend. Man ska ta det här med en nypa salt och hålla huvudet kallt. Men för ett parti som vant sig vid makten och där många börjar se sina åtråvärda positioner hotade i takt med att siffrorna sjunker är det inte helt lätt att hålla rädsla, oro och halvpanik borta.

Såväl Aftonbladet som Expressen skriver om att Moderaterna har uppenbara problem just nu. Anders Björck (M) uttalar sig dräpande i Aftonbladet och sätter fingret på vad det hela handlar om. Idélöshet och svikna traditioner börjar sätta djupa spår inom M. Det klassiska högerpartiet har utvecklats till ett vindflöj som allt mer låter sig styras av tillfälliga opinionsvindar skapade av PR-byråer, testpaneler och telefonintervjuer. Gammal skåpmat körs om och om igen. Det blir helt enkelt inte trovärdigt.

När detta alternativ dessutom möts av två mäktiga motståndare blir det hela ohållbart. Den första motståndaren till Moderaterna är och förblir verkligheten. För hur mycket Moderaterna än önskar det så har inte arbetslösheten sjunkit, sjukförsäkringen har inte förbättrats och utbildningsresultaten har inte skjutit i höjden. Tvärtom går det mesta åt pipsvängen när man jämför idag mot igår och det här märker folk av. Den där tusenlappen mer i plånboken som Reinfeldt skryter om är inte värt priset när välfärdens innehåll och kvalité är betalmedlet.

Den andra motståndaren som M har är Socialdemokraterna. S har fått fart under galoscherna igen efter sex-sju års ökenvandring. När partiet nu går till kongress om någon vecka så är det ett parti fullt med självförtroende där dom långa knivarna är lagda i kökslådan. Trots frågor som är potentiellt splittrade så lyckas inte media bryta den känsla av enighet och kamp som finns i partiet. En stark socialdemokrati är det största hotet som finns mot en borgerlig regering i det här landet.

Men återigen, jag höjer alltid en varningens finger när det kommer till Moderaterna. I alla fall så länge firma Reinfeldt & Borg styr. Dom har en osökt förmåga att vända saker till sin fördel och än har vi inte sett resultaten av Billströmaffären. Räcker den för att vända väljarflykten från partiet högerut? Gör den det så kan vi komma att se en minskning för SD och en ökning för M igen och då är det plötsligt match på allvar. Samma sak gäller om S mot förmodan skulle tappa fokus på jobb, utbildning och framtid. Men med Stefan Löfven vid rodret lär inte det ske. Det känner jag mig lugn med.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Peter H
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar