måndag 18 mars 2013

Jag har läst "Islamofobi" av Mattias Gardell

Foto: Leopard Förlag
Med tanke på att jag åkte en del tåg i helgen så har jag läst ut Mattias Gardells bok "Islamofobi". Boken tar upp ett högaktuellt ämne och gör klart för läsaren att den kunskapsregim vi lever under idag, där islamofobin är en del av paradigmet, skapar ett samhällsklimat i Europa och USA som på många sätt liknar den situation som rådde under förra sekelskiftet. En situation som resulterade i Hitlers perversa regim. Gardell menar dock att det är osannolikt att historien skulle upprepa sig rakt av. Det gör den nämligen aldrig. Men man kan genom att studera historien se vilka vägar vi rimligtvis inte borde beträda igen och islamofobin är i allra högsta grad en väg vi bör lämna.

Boken är metodisk, saklig och mycket välskriven. Det är stundtals ett väldigt akademiskt språk och Gardell har massvis med referenser. Han kritiserar sakligt andra forskare och han kritiserar ännu fler "forskare" och "experter". I ett nytillkommet kapitel tar han även upp Breivik och diskuterar detta avskyvärda terrorbrott på ett föredömligt sätt.

Jag tycker att alla bör läsa boken. Den förklarar på ett förtjänstfullt sätt hur påverkat vårt offentliga samtal är av islamofobin och den gör upp med många myter som finns kring muslimer och islam. Det är skrämmande att göra experimentet att byta ut ordet "muslim" till ordet "jude" i vårt offentliga samtal. Hade t ex Lars Vilks gjort karikatyrer av judar hade det förmodligen varit ett helt annat ljud i skällan kring yttrandefriheten. Boken är på lite mer än 300 sidor men det är som sagt välinvesterad tid.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar