fredag 8 mars 2013

Jag har läst "Inifrån; Makten, myglet, politiken" av Thomas Bodström

Foto: bokus.se
I förrgår läste jag ut Thomas Bodströms omtalade bok "Inifrån; Makten, myglet, politiken". Boken var den stora snackisen i Almedalen 2011 och Bodström fick ta emot mycket kritik för sitt sätt att hänga ut såväl partikamrater som partiet. Nu när jag har läst den förstår jag varför. Bodström är inte speciellt snygg i sina formuleringar och det är inte speciellt vanligt med så tydliga skrivningar. Samtidigt är det på ett vis uppfriskande att någon talar ur skägget och faktiskt står upp för vad dom tycker och tänker. Det vore bra om fler vågade göra det. Framförallt under sin aktiva politiska karriär.

Att Bodström inte varit "i rörelsen" under många och långa år märks tydligt. Jag kan tycka att han tar lite väl lättvindigt på dom politiska strukturerna och behoven av dessa. Det finns vissa signalvärden i att t ex kalla varandra "kamrater" och man måste förstå att partiet, i detta fall Socialdemokraterna, är större än individen och dennes egna infall och åsikter. Man representerar inte sig själv när man är politiker och förstår man inte det har man problem att förstå såväl den representativa demokratin som partiväsendet.

Boken är ingen måsteläsning. Som politisk betraktelse är den inte speciellt intressant. Bodström har en del goda idéer men inget som man vid det här laget inte redan har hört. Den är framförallt en bok av sin tid och avsnittet om Håkan Juholt är ur rent kuriosahänseende lite kul. Att Bodström fick rätt kring kompetensdränaget är intressant. Att han fick helt fel om Carin Jämtin är mest komiskt. Det visar hur oerhört svårt det är att förutse hur det kommer att utveckla sig med vissa personer på specifika uppdrag. Hur som helst är boken väldigt lättläst och på ungefär 300 sidor i den inbundna versionen. Så det är snabbt överstökat om man ändå känner för att plöja igenom den.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar