torsdag 28 mars 2013

Jag har läst "Brev till en bokhandel" av Helene Hanff

 
Igår läste jag ut Helene Hanffs bok "84 Charing Cross Road - Brev till en bokhandel" med "Hertiginnan av Bloomsbury Street" som tillägg. Jag fick boken i julklapp av partidistriktet och eftersom jag var "mellan" två andra böcker så läste jag Hanffs bok mest på skoj. Boken var helt ok som ströläsning men om man inte är anglofil så är den inte speciellt upphetsande.

Boken handlar om en brevväxling mellan å ena sidan Helene Hanff, hemmahörande i New York, och å andra sidan personalen i en bokhandel i London. Brevväxlingen börjar i formell ton men i takt med att tiden går blir tonen allt mer kärvänlig och slutligen utvecklas en vänskap mellan Hanff och personalen och en del av deras familjer. Hanff beställer massor utav böcker eftersom hon fullkomligt älskar att grotta ner sig i gamla välskrivna klassiker.

Den andra delen av boken är skriven som en resebiografi när Hanff efter tjugo års brevväxling äntligen tar modet till sig och reser till London. Vid det laget har hennes brevväxling getts ut som bok i England och hon får en stjärnas mottagande av både kända och okända människor. Det är framförallt i andra delen av boken som man får en dragning av Londons alla sevärdheter och man blir onekligen lite sugen på att åka till staden bara för att gå i alla dessa fantastiska gränder och kvarter.

Boken är kort. Den är på ca 220 sidor men eftersom boken i första delen speglar en brevväxling så är sidorna inte fulla utan i regel endast halvskrivna. Det gör att brevväxlingen blir rapp och intensiv samtidigt som boken snabbt tar slut. Jag tycker som sagt inte att det är någon måsteläsning men gillar man England och framförallt London så är den läsvärd. Den är en bra reseparlör om inte annat.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar