torsdag 14 mars 2013

EU borde vara en hjälpande hand

Foto: blogg.aftonbladet.se
Tyskland fortsätter bromsa, Sverige sänker skatten för storbolagen men ligger i övrigt lågt och gör så lite som möjligt samtidigt som syd-Europa skriker efter hjälp med att få igång ekonomin. EU som projekt och idé borde upplevas som mer hotat än vad det faktiskt gör. För vad är tanken med EU?

I mina ögon är det att hålla ihop Europa för att undvika missämja, krig och miljökatastrofer. Jag vill också tro att EU är till för att göra livet bättre för dess invånare och för att skapa tillväxt, innovation och solidariska lösningar länderna emellan. När nu Tyskland, som är EU:s största och starkaste ekonomi, väljer att gå sin egen väg och bromsa mer än nödvändigt så riskeras förtroendet och tilliten (ännu mer) för EU hos medborgarna i dom sydligare länderna.

Europa befinner sig i chock. Även om den initiala fasen är över så skulle man kunna säga att Europa har gått in i ett stadium av posttraumatisk stress där inte vett och sans råder. Istället försöker alla hitta sig en egen livbåt att ta sig ifrån det sjunkande skeppet och i sin panik glömmer dom starkare att dom svagare också behöver hjälp.

Tyska och svenska skattebetalare ska inte skicka mer skattepengar till Grekland eller Italien än vad vi redan gör via EU:s budget. I alla fall inte så länge halva EU:s budget går till improduktivt jordbruksstöd och fungerande sociala protokoll i princip saknas. Vad vi däremot skulle kunna göra är att se till att få vår egen ekonomi att snurra på. Genom att till exempel minska vårt överskott i bytesbalansen och genom att lyfta överskottsmålet i statens finanser så skulle vi stimulera vår hemmamarknad till fördel både för oss själva i form av fler jobb och till fördel för syd-Europa som skulle få draghjälp av att vi gasar.

I grund och botten handlar det om huruvida vi känner gemenskap med våra sydeuropeiska medmänniskor. För det är människor som kommer i kläm. Att sen en och annan lyckas berika sig via dom massiva privatiseringarna som nu sker i t ex Grekland är inget motiv för att inte vilja hjälpa till. Snarare tvärtom. Vi har sett hur illa det kan gå för ekonomin när stora privatiseringsvågor drar in över länder. I Argentina, Chile och Indonesien gick det riktigt illa. Varför skulle Grekland vara immunt?

För övrigt anser jag att vintuttag i välfärden bör förbjudas! 
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar