onsdag 13 mars 2013

En pudel räcker inte. Det behövs en ny byracka!

Regionledningen?
Foto: home.swipnet.se/canichenoir/trim.html
Att den skånska vården är i kris är det få som förnekar. Till och med Miljöpartiet och Folkpartiet, som ingår i högerstyret i regionen, ser behovet av ökade resurser. Moderaterna spjärnar emot. Frågan är hur länge det är trovärdigt för dom fyra småpartierna att sitta i samma båt som M. Det blir en spännande tid framöver i regionen.

Idag skriver Helsingborgs Dagblad om situationen inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. I Helsingborg och Ängelholm går personalen på knäna. Körerna är kortade enligt mätmetoderna men om man lyfter på stenen visar det sig att det handlar om första besöket. Att själva vårdtiderna faktiskt har ökat är inget som högern lyfter fram.

Behovet av väl fungerande BUP visade sig så sent som igår. En ung flicka tog livet av sig i Kumla pga nätmobbning. OECD kom för någon vecka sedan med en rapport som pekade på den kraftigt ökande psykisk ohälsa bland unga. Allt fler mår allt sämre. Detta har många orsaker men man kan lugnt konstatera att vi inte kan möta ökade behov med minskade resurser. Visst kan man arbeta effektivare till en viss gräns men även effektiviseringar kan kräva ökade resurser. Att jobba effektivare betyder nämligen inte alltid att man jobbar billigare. Framförallt inte i en initial fas där stora omställningar, lärprocesser och investeringar måste göras.

Att jag är orolig över situationen i Skåne framgår med all klarhet för den som följer min blogg. Det är med smärta som jag ser på när högern river sönder sjukvården. Faktum är att dom river i vården av barnahjärtan både bokstavligt och bildligt. Som om det inte räcker med att BUP har problem. Nu håller hjärtintensivvården för barn, en riksangelägenhet, på att raseras fullständigt i Lund. Jag kan bara instämma i att högern måste göra en pudel. Fast frågan är om det räcker. Det skulle behövas en hel pudelkennel för att hamna rätt så det är bättre att byta ut byrackan om jag ska vara helt ärlig.


Ingen pudel!
Foto: hd.se

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Sjölander om flickan i Kumla, Peter J om pampar i Region Skåne
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar