onsdag 27 mars 2013

En eras slut?

Soluppgång för en ny politik?
Foto: karlskrona.se
Paul Krugman skrev en riktigt bra artikel i NY Times häromdagen. Han pekar på den cypriotiska krisen och menar att den kan vara början till slutet för dom fria kapitalflödenas epok. Krugman nämner även Island som ett exempel. Den cypriotiska krislösningsmodellen innebär nämligen att kapitalets fria rörlighet beskärs och begränsas. Om man stannar upp och funderar en stund över vad det innebär så förstår man att implikationerna och konsekvenserna är av gigantiska mått.

Hela EU är byggt på dom fyra fria rörligheterna. Kapital ska få flöda fritt över nationsgränserna och globaliseringen har tagits som av naturen given. Vad Krugman dock påvisar är att många av dom kriser som kommit sedan dom glada avregleringsdagarna på 1980-talet är kriser som uppstått pga stark tillflöde av kapital på en marknad. Kapital som sedan dragits bort och kollapsen är ett faktum.

Om man som marxist betraktar detta är denna utveckling fullt logisk. Kapitalismen utvecklas och i takt med den förstärks kristendenserna. Detta eftersom kriserna är inbyggda i kapitalismens funktion. Det finns ingen krisfri kapitalism. Vad det handlar om är istället att utnyttja marknadsekonomins fördelar som produktionsapparat och genom statlig intervention och kontroll styra konjunktursvängningarna till ett minimum.

I detta ligger bland annat bankregleringar som jag var inne på igår. Där ligger också beskattning av finansiella transaktioner, där ligger regleringar i kapitalflöden och där ligger penningpolitiska frågor. Om Krugman har rätt, vilket jag hoppas att han har, så kommer pendeln att svänga dom närmaste decennierna från den förödande laissez faire-mentaliteten som råder nu till en mer reglerad politik som kommer det stora flertalet till bättre del. Statens roll kan aldrig vara att enbart garantera spelreglerna. Statens roll är och ska vara att se till sina medborgares väl genom politiska beslut fattade på demokratisk grund.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
 
Bloggat: Roger om att en ny berättelse behövs, Stig-Björn om när Google mailväxlar, Lars om förnyelse
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Jag träffade en som sålde Flamman för några år sedan...
    "Hur känns det att leva i en förrevolutionär tid"?, frågade jag.
    Han bara tittade å mig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas innerligt att vi inte får uppleva några revolutioner. Reformism är tidens melodi!

      Radera